Procedurile juridice interne grup Târgu Secuiesc - Revizuire-apel la Curtea de Apel București
Nu știu cum de se face că sunt atât de ghinionist încât la unul din puținele termene la care am lipsit să apară martora Kozma Gizella să depună mărturie și să declare ce știe ea despre uciderea tatălui meu.

Deși timp de 21 de ani nu s-a prezentat la nici unul din termenele la care a fost citată, taman în ziua de 08 noiembrie 2011, când am absentat de la audieri, a apărut și această martoră, adusă cu mașina de Paizs Ferenc, și la ora 11.54 începe să dea o declarație de martor.

Până aici toate bune și frumoase.

Redau integral declarația, așa cum a fost ea consemnată în dosarul cauzei.

ROMÂNIA

CURTEA DE APEL BUCUREŞTI - SECȚIA A II A PENALĂ

Dosar nr. 37089/3/2009 ( 1142/2011)

Şedința publică din 08.11.2011 .

Declarație de martor

Numele : VARDO GIZELLA - DATE CUNOSCUTE

După depunerea jurământului pe onoare și conștiință, i se pune în vedere că dacă nu spune adevărul, săvârșește infracțiunea de mărturie mincinoasă. Apoi i se face cunoscut obiectul cauzei și i se arată care sunt faptele sau împrejurările pentru dovedirea cărora a fost propus ca martor, cerându-i-se să declare tot ce știe cu privire la aceasta.

Ascultarea martorului a început la ora : 11.54.

În data de 22.12.1989 am fost în centrul orașului Tg. Secuiesc pentru 3-5 minute, l-am văzut pe Agache Aurel fiind lovit de mai multe persoane, dar nu pot identifica pe nimeni. ÎI recunosc pe Paizs Octavian din filele aflate la fila 65 bis dosar urmărire penală, îl cunoșteam din vedere și știam că era frizer. Nu l-am văzut în centrul orașului  în data de 22.12.1989. Menționez că la data respectivă soțul meu, martorul Vardo Vilmos, nu se afla împreună cu mine. Nu mi-a spus dacă a fost de față atunci când Agache Aurel a fost lovit, nu știu ca Paizs Octavian să îi fi influențat,  în vreun fel declarația de martor. Nu eram acolo când a venit Salvarea.

După ce mi s-a citit declarația de la urmărirea penală arăt că am dat-o fiindu-mi frică de comuniști, dar de fapt nu l-am văzut pe Paizs Octavian trăgându-l din salvare, nici nu eram acolo când a venit salvarea. Îmi recunosc semnăturile de pe declarația dată în cursul urmăririi penale, dar nu am spus ceea ce este consemnat în ea.

Am văzut o femeie lovindu-l pe Agache Aurel cu tocul de la cizmă.

Nu îmi amintesc dacă în cursul urmăririi penale mi s-au prezentat fotografii din care am recunoscut persoanele care le-au tras pe Agache afară din Salvare.

Revin și arăt că mi s-au arătat fotografii inclusiv cu Paizs Octavian.

Îmi aduc aminte că l-am recunoscut pe Paizs din fotografii, dar nu am spus că l-a dat jos pe Agache jos din salvare, Nu îmi aduc aminte dacă au fost exercitate amenințări asupra mea la momentul recunoașterii.

Nu mi s-a permis să citesc declarația din cursul urmăririi penale înainte să o semnez.

Ascultarea a încetat la ora 12.12.

Președinte                                                              Grefier

Martor

Binențeles că procurorul de ședință, total nepregătit cu privire la această martoră a tăcut mâlc și nu a pus întrebările pertinente menite a elucida care este adevărul și unde minte martora în noua sa declarație.

Am fost șocat când am citit această declarație absolut grotescă. Dacă ar fi declarat că nu-și mai aduce aminte nimic deoarece au trecut 22 de ani de la evenimente, ar fi fost oarecum de înțeles din punct de vedere uman și din percepția prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului. Dar să denaturezi realitatea și să minți cu atâta nerușinare și mai mult decât atât, să scoți basma curată ucigași care au fost condamnați și pe baza declarației tale, este deja mult prea mult. Să știi cu atâta certitudine că nu l-ai văzut pe ucigașul Paizs Octavian în centrul orașului Târgu Secuiesc, că nu ai văzut-o nici pe criminala Filip Orban Daniela Kamilla, că de fapt nu ai văzut pe nimeni dar tu știi cu atâta exactitate că anumite persoane nu au fost acolo când a fost ucis tatăl meu, arată până unde poate merge lașitatea și lipsa de bun simț a unor oameni.

Eu nu pot trece cu vederea această mârșăvie fără seamăn și o să depun o plângere penală împotriva acestei martore, acuzând-o de săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Nu pot să stau impasibil când văd că procurorul și cei trei judecători, deci cei care au un rol activ în aflarea circumstanțelor morții tatălui meu, trec cu atâta nonșalanță peste această declarație absolut ridicolă și se fac că nu-și dau seama că martorul minte cu nerușinare, săvârșind astfel o infracțiune.

În rest lucrurile au mai evoluat la acest termen, apărând un extras de certificat de deces al martorului Vardo Vilmos. A fost audiat și martorul Duka Eugen care în calitate de martor fără importanță a dat o declarație fără nici o relevanță privind vinovăția ucigașului Paizs Octavian. Au apărut în sfârșit și declarații notariale pe proprie răspundere ale revizuenților cum că nu au acceptat vreo succesiune și nu au făcut demersuri în acest sens, ucigașul Paizs Octavian neavând avere. Totodată s-au făcut demersuri pentru a se afla adresa martorului Hosu Petru din Ungaria, adresă de domiciliu care a și fost remisă de autoritățile maghiare, astfel că la termenul din 05 decembrie 2011 completul de judecată a dispus audierea acestuia prin comisie rogatorie. Tot la termenul din 05 decembrie 2011 am depus teorie privind modul în care este abordată în Ungaria succesiunea. Instanța a acordat un nou termen pentru data de 31 ianuarie 2012.

 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel