Drept la Replică IPJ Covasna şi contra replică Agache Aurel Dionisie
Declasificare-acces informaţii dosar Agache - IPJ
Sfântu-Gheorghe, 4.02.2009
DREPT LA REPLICĂ
Referitor la articolul “Familia Agache a câştigat procesul intentat IPJ Covasna” din cotidianul “Observatorul” din data de 4.02.2009, conducerea IPJ Covasna face următoarele precizări:
Tribunalul Braşov a solicitat în cursul anului 2008 mai multe documente din dosarul de personal al fostului colonel de miliţie Agache Aurel. IPJ Covasna a înaintat instanţei acte, dar s-a constatat că la dosar sunt unele documente care nu pot fi declasificate decât de organele emitente, respectiv de Ministerul de Interne.
În nici un caz o instanţă de judecată nu poate declasifica direct documente clasificate, ci poate solicita doar declasificarea acestor documente.
IPJ Covasna va pune la dispoziţia familiei orice documente în cazul în care acestea vor fi desecretizate de organele emitente.
BIROUL DE PRESĂ AL IPJ COVASNA

**********************************************
Contrareplică trimisă prin e-mail de către Agache Aurel Dionisie

Vă rog foarte frumos să-i transmiteţi domnului şef al IPJ Covasna că sunt mâhnit de lipsa de profesionalism de care au dat dovadă angajaţii domniei sale în această procedură.
În primul rând pentru faptul că nu au tratat această cerere a mea cu respectul cuvenit şi măcar cu o doză minimă de profesionalism pentru-că într-o societate modernă post comunistă nu poţi trata un petent de aşa natură.
Sper că domnia sa este conştient de faptul că  Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Covasna nu a procedat corect în această procedură.
Trebuia să mă informeze, încă din momentul în care am cerut declasificarea tuturor actelor din dosarul personal al tatălui meu, ce tipuri şi categorii de documente sunt în dosar, nivelul de clasificare a acestora, data când au fost clasificate, pe baza căror ordine au fost clasificate, perioada de timp pentru care au fost clasificate, şi că nu s-a făcut nici o procedură de declasificare pentru că, în opinia IPJ Covasna, nu este abilitată să facă acest lucru. Sub acest aspect al cauzei nu am avut dreptul la o procedură echitabilă, conform art. 6 alin. 1 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului.
Iar acest comunicat al IPJ Covasna fără să vedeţi exact ce conţine minuta doamnei judecător care a admis cererea şi a declasificat toate informaţiile din dosarul personal arată încă odată că mentalităţile la nivelul poliţiei se schimbă foarte greu.
Eu vă garantez că mă voi duce în această procedură până la capăt şi dacă va fi necesar chiar până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, mai ales că în această procedură cei care sunt abilitaţi de IPJ să-şi facă atribuţiile aşa cum trebuie, nu au dat dovadă de profesionalism.
Eu sunt sătul până peste gât de tracasările, tragerile de timp, şi de răspunsurile în doi peri pe care IPJ le-a dat în această procedură.
Chiar dacă aveţi impresia că legea vă dă acest drept şi că puteţi continua în acest mod să abordaţi această procedură, vă rog să nu uitaţi că totuşi suntem în 2009 şi nu în 1989 şi că şi noi, umilii cetăţeni ai acestei ţări, avem dreptul de a fi trataţi cu respect (şi nu neapărat în formulări). A fi tratat cu respect înseamnă şi abordarea cu profesionalism a unei cereri a unui petent.
Mă gândesc să fac o plângere la IGP şi să arăt modul în care consilierul juridic al IPJ Covasna a tratat această problemă, pentru-că văd că se persistă într-un mod de abordare care mie personal îmi pare penibil şi lipsit de substanţă europeană.
Cu stimă pentru instituţia în sine.
Agache Aurel Dionisie
P.S.: poate că formularea agerpres nu a fost aleasă prea bine, dar esenţa problemei este aceeaşi.
Şi în ochii opiniei publice poate era mai bine să fi scris că IPJ este obligată să declasifice toate informaţiile din dosarul tatălui meu şi să-l pună la dispoziţia mea în vederea studierii. Dar esenţa problemei rămâne aceeaşi din toate punctele de vedere.
 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel