Pe data de 13 martie 2002 preşedintele României Ion Iliescu a semnat decretul de graţiere a călăului
Grupul de interese :Târgu Secuiesc - 1989 - Fostul preşedinte al României - Ion Iliescu

Preşedintele României Ion Iliescu a semnat decretul de graţiere a călăului Héjja Dezideriu

Pe data de 13 martie 2002 preşedintele României Ion Iliescu a semnat decretul de graţiere a călăului Héjja Dezideriu, unul din cei cinci criminali condamnaţi pentru uciderea cu bestialitate a colonelului post mortem Agache Aurel.

Textul care a apărut în Monitorul Oficial al României din data de 18 martie 2002 este următorul:

DECRETE

Nr.194. - Decret pentru acordarea unor graţieri individuale

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 184/18.III.2002.

DECRET PENTRU ACORDAREA UNOR GRAŢIERI INDIVIDUALE

În temeiul prevederilor art.94 lit.d) si  ale art.99 din Constituţia României

din motive umanitare şi pentru ca acest act de clemenţă să conducă la integrarea socială a celor căror le-a fost acordat,

Preşedintele României decretează:

ART. 2 Se graţiază restul rămas neexecutat din pedeapsa cu închisoarea aplicată următorilor condamnaţi:

- Héjja Dezideriu Iuliu, născut la 23 august 1946, condamnat la 4 ani de închisoare prin Sentinţa penală nr. 70/1999 a Tribunalului Bucureşti, definitivă prin Decizia penală nr. 1603/2002 a Curţii Supreme de Justiţie, pentru infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

ION ILIESCU

În temeiul art. 99 alin. (2) din

Constituţia României, contrasemnăm

acest decret.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NĂSTASE

Bucureşti, 13 martie 2002

Nr.194.


Ceea ce familia Agache a prevăzut încă din momentul în care cele cinci bestii criminale au fost condamnate definitiv a început să se împlinească.

Dacă veţi privi cu atenţie comunicatul din Monitorul Oficial veţi observa că gestul Preşedintelui României de a graţia pe călăul Héjja Dezideriu este motivat de presupuse motive umanitare şi pentru reintegrarea socială a celui condamnat. Din păcate domnul Preşedinte "uită" să treacă în decret şi presiunile pe care le-a exercitat UDMR-ul pentru ca acest călău să fie eliberat.

Familia Agache a încercat din răsputeri să împiedice acest gest total imoral al Preşedintelui României Ion Iliescu şi care nu se încadrează în spiritul şi litera prerogativelor  prevăzute de Constituţia României.

Prin cele doua memorii (14 iunie 2001 şi 15 septembrie 2001), ambele adresate preşedintelui României Ion Iliescu am demonstrat fără putinţă de tăgadă că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca bestiile criminale care l-au ucis pe colonelul post mortem Agache Aurel să fie graţiate. În ceea ce priveşte pe călăul Héjja Dezideriu care a fost graţiat prin decretul prezidenţial de mai sus: deşi a recunoscut iniţial că a participat la uciderea colonelului post mortem Agache Aurel şi a aplicat lovituri cu un obiect contondent, în prezent se cramponează în a-şi susţine nevinovăţia şi strigă sus şi tare că el nu l-a lovit pe ofiţerul căzut pe jos. Deci el nu recunoaşte fapta comisă şi astfel în mod implicit nici nu regretă fapta comisă. În presa locală maghiară a declarat că singura lui vină este aceea că s-a născut maghiar şi că doar datorită originii sale etnice a fost condamnat. Nu trebuie uitat nici faptul că bestia ucigaşă Héjja Dezideriu Iuliu, un individ  care are două condamnări penale la activ: una pentru lovituri cauzatoare de moarte ( în anul 2001), a doua pentru conducerea unui autovehicul sub influenta băuturilor alcoolice (în anul 1991) şi o amendă administrativă de 1000 de lei ( în anul 1987) pentru abuz în serviciu. El a fost cercetat de către Miliţia Economică pentru că a sustras cantităţi mari de zahăr şi alte ingrediente de la laboratorul de cofetărie unde el a fost şef si că a scăpat de puşcărie doar datorită intervenţiei Securităţii care l-a luat sub protecţie şi astfel dosarul a fost soluţionat de procuratură fără ca acest individ să facă puşcărie.

Ironia spartei face ca după ce, pe timpul regimului comunist, acest individ a beneficiat de protecţia Securităţii, după revoluţia din decembrie 1989 să intre sub protecţia UDMR-ului, care pe data de26 septembrie 2001 se prezintă la Palatul Cotroceni unde printre altele sub sintagma " Membrii delegaţiei au amintit şi despre unele modalităţi juridice în privinţa soluţionării cazului Agache din Târgu-Secuiesc" se cere Preşedintelui României Ion Iliescu graţierea criminalilor colonelului Agache Aurel. UDMR-ul continua vechea politica duplicitara prezentând in mod extremist şi naţionalist cazul Agache pentru opinia publica maghiara iar când dau ochi cu autorităţile române folosesc un mesaj juridic extrem de graţios şi elegant. Totodată preşedintele Ion Iliescu începe să-şi tină promisiunea din timpul campaniei electorale , atunci când a promis că maghiarii condamnaţi pentru crimele săvârşite în timpul Revoluţiei vor fi graţiaţi de el dacă va ajunge din nou preşedintele României.

Este evident faptul că principiul care spune că o faptă se poate graţia atât timp cât este recunoscută şi dacă există regrete şi remuşcări pentru comiterea acelei fapte, nu a fost îndeplinit. Iar cât despre faptul că bestia Héjja Dezideriu este bolnav şi că din motive umanitare el a fost graţiat nu are nici un suport  atât timp cât erau în curs de efectuare examene medicale la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici care să ateste dacă acesta poate să suporte sau nu regimul de detenţie. Cert este faptul că în perioada 1 februarie 2002-12 martie 2002 călăul Héjja Dezideriu s-a aflat la spitalul penitenciar Jilava pentru a i se efectua examenele medicale necesare pentru procesul de la Miercurea Ciuc privind suspendarea executării pedepsei pe motiv că nu suportă regimul de detenţie. Brusc şi fără nici o explicaţie logică pe data de 12 martie 2002 călăul Héjja Dezideriu este returnat la penitenciarul din Miercurea Ciuc fără ca analizele medicale pe care le-a cerut Institutul de medicină legală Mina Minovici să mai fie făcute. Astfel nu vom afla niciodată dacă acest călău ar fi suportat sau nu regimul de detenţie. Conform medicilor legişti de la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe şi o parte din medicii de la Târgu Mureş acest ucigaş ar fi putut suporta regimul de detenţie. Dar pe 12 martie 2002  fără nici o explicaţie el este returnat la Miercurea Ciuc iar pe data de 13 martie preşedintele României semnează infamul decrel de graţiere individuală. Iar pe data de 18 martie 2002 acesta decret de graţiere individuală este promulgat în Monitorul Oficial al României, iar în cursul aceleiaşi zile la ora 16 criminalul iese pe poarta penitenciarului Miercurea Ciuc cu ordinul de liberare nr.5761/2002 în mână. Şi, după doar 253 de zile de detenţie, triumfător si zâmbitor, la ora 18 el ajunge în municipiul Târgu Secuiesc, acolo unde în urmă  cu 12 ani şi câteva luni îl executa în chinuri pe colonelul post mortem Agache Aurel.

In cotidianul "Adevărul" din data de 19 septembrie 2001 preşedintele României Ion Iliescu a declarat că nu va acorda graţierea pe care senatorul UDMR Frunda György a cerut-o pentru bestia Héjja Dezideriu deoarece fapta pe care a comis-o acesta este "mult prea gravă" .

La vremea respectivă eu am declarat presei că sunt foarte sceptic în această privinţă întrucât cunoscând foarte bine tipologia mentalităţii lui Ion Iliescu eram sigur că până la urmă acesta va acorda graţierea cerută şi o va face fără mare tam tam iar numele bestiei criminale va fi amestecat între alte nume pentru a i se pierde urma şi poate că opinia publică nu va sesiza mârşăvia pusă la cale.

Totodată cunoşteam şi faptul că preşedintele României în anul 1994 şi pe urmă în anul 1995 a graţiat pe criminalii care au ucis cu bestialitate în timpul revoluţiei cadre militare din Zetea, Dealu, Cristuru Secuiesc. Era evident că mentalitatea acelei perioade şi presiunea diferitelor grupuri de interese vor lăsa urme adânci în comportamentul preşedintelui României şi ca atare cu toate că în cursul acestui ultim mandat a lăsat impresia că şi-a schimbat binecunoscutul stil de a conduce ţara, declar cu toată responsabilitatea că pe mine personal domnul preşedinte Ion Iliescu nu m-a păcălit şi că în perioada care a trecut de la depunerea cererii de graţiere individuală am aşteptat cu multă durere să aflu că acesta din nou a călcat în picioare spiritul şi litera prerogativei  graţierii individuale.

Din acest moment lucrurile sunt foarte clare. Ori de câte ori mă voi gândi la criminalii tatălui meu, colonel post mortem Agache Aurel, după ce voi rosti cele cinci nume blestemate: Filip Orbán Daniela, Paizs Octavian, Héjja Dezideriu, Reiner Anton si Konrád Ioan, voi rosti şi numele preşedintelui României Ion Iliescu în calitate de complice la asasinarea colonelului post mortem Agache Aurel, complice care în numele unor raţiuni, numai de el şi de UDMR ştiute, iartă şi scuză o crimă bestială. Deoarece a avut  impertinenta de a gratia acest animal cu chip de om nu-l  voi ierta niciodată şi îl consider complice moral la asasinarea tatălui meu colonel post mortem Agache Aurel, erou martir al Revoluţiei Române şi sper ca sufletul său să fie bântuit de chipul mutilat al acestui om al cărui viată a fost aruncată la lada de gunoi a Revoluţiei Române şi nu-mi doresc decât ca în ultimele zile ale vieţii sale să trăiască şi să simtă coşmarul şi durerea pe care a trăit-o acest om şi familia sa!

Preşedintele Ion Iliescu a făcut una din cele mai mari greşeli ale vieţii sale şi a refuzat şi revocarea acest infam decret de graţiere, ba mai mult nu a avut bunul simţ să vină în municipiul Codlea, şi în genunchi, în faţa mormântului tatălui meu, să ceară iertare de la  colonelul post mortem Agache Aurel iar după aceea să meargă şi să ceară iertare de la mama şi de la fraţii mei. Eu, Agache Aurel Dionisie nu-l voi ierta niciodată.


 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel