Ucigaşul Reiner Anton, biografia şi rolul acestuia în uciderea ofiţerului de miliţie Agache Aurel
Grupul de interese :Târgu Secuiesc - 1989 - Criminalul Reiner Anton

Ucigaşul Reiner Anton, biografia şi rolul acestuia în uciderea ofiţerului de miliţie Agache Aurel


 
ucigaşul Reiner AntonUcigaşul Reiner Anton s-a născut în Slănic Moldova, judeţul Bacău la data de 22 octombrie 1948, numele mamei: Ana, numele tatălui: Anton. Studii: 7 clase. A lucrat ca sondor. Divorţat. Are 2 copii.


Un criminal extrem de violent, o marionetă facilă în mâna avocaţilor care l-au pus să declare mai multe inepţii printre care că maiorul Agache a stat în fata Consiliului Popular cu un pistol-mitralieră (!!!) gata să apese pe trăgaci. A venit de mai multe ori în stare de ebrietate la termenele din proces , chiar la unul din aceste termene a rostit o frază memorabilă: "Trebuie spânzuraţi cu toţii! Şi Iliescu şi Roman şi Constantinescu ! Tot la un termen din procesul de la Sfântu Gheorghe a afirmat că "Eu nu sunt un ucigaş, dar aş fi în stare să-i omor pe cei care afirmă că m-au văzut omorându-l pe maiorul Agache. Domnul senator UDMR Frunda Gyorgy îşi bazează teoriile mincinoase mai ales pe baza declaraţiilor acestui client!

La pagina 147 din dosarul procesului avocata Fazakas declară :"INCULPATUL REINER ANTON ESTE UN OM EXCELENT".

Declaraţiile contradictorii ale inculpatului Reiner Anton:

* Fila 145 - Dos.129/P/1990 (Declaraţia din 14 februarie 1991): "Eu personal nu am lovit nici un miliţian şi pe maiorul Agache nici nu l-am văzut".

* Fila 144 - Dos.129/P/1990 (Declaraţia din 13 noiembrie 1997): "Pe maiorul Agache nu l-am văzut la sediul miliţiei….nu am participat la agresiunea fostului maior de miliţie."

* Fila 51 - Dos.129/P/1990.(Declaraţia lui Kozma Gizzela din data de 04 noiembrie 1991):"…Mr.Agache din nou a fost scos din salvare de către numiţii Héjja şi Paizs dar al căror prenume nu îl cunosc… Subsemnata Kozma Gizzela după ce mi-au fost arătate fotografii de la evidenţa populaţiei, arăt că aceea persoană pe care am indicat că a fost prezent la locul conflictului se numeşte Reiner Anton. Împreună cu numiţii Héjja şi Paizs l-au tras afară din maşină/salvare/ pe victima Agache Aurel.
 
* Fila 55 - Dos.129/P/1990 (declaraţia lui Vardo Vilmos din data de 03 decembrie 1991): "…La fel îl reţin pe Reiner Anton care i-a aplicat mai multe lovituri lui Agache şi incita lumea să-l lovească….să-l urc din nou în salvare dar Reiner Anton şi cu alţi cetăţeni l-au tras din nou din salvare. Precizez că Agache încă mai trăia, dar îşi pierduse cunoştinţa. Reiner Anton l-a mai lovit de 2- 3 ori si a plecat.

* Fila 56 - Dos.129/P/1990 (declaraţia lui Vardo Vilmos din data de 24 martie 1992): "..De asemenea l-am remarcat pe Reiner Anton, care a lovit cu mâinile în victima Agache Aurel, după ce a fost trasă din maşina condusă de Finta Attila".

Declaraţiile lui Kozma Gizella pe baza cărora ucigaşul a fost condamnat.

--------------------------------------------------------------------------------

Procuratura României

Procuratura Judeţeană Covasna

Dos nr.129/P/1990

Declaraţie

Subsemnata Kozma Gizella, fiica lui Lajos şi Iuliana, născută la data de 25.06.1950, în oraşul Târgu Secuiesc, cu acelaşi domiciliu, Curtea 47, nr.7, judeţul Covasna, după ce am luat la cunoştinţă consecinţele legale asupra mărturiei mincinoase şi am depus jurământul în legătură cu împrejurările decesului maiorului Agache Aurel survenit la data de 22.12.1989, declar următoarele:

Locuiesc în centrul oraşului Tg. Secuiesc, în apropierea magazinului metalo-tehnica determinată de evenimentele ce au avut loc în cursul zilei de 22.12 1989 şi eu am ieşit în centrul oraşului. Am fost împreună cu Vardo Vilmos (concubinul meu), Vardo Árpád, soţia acestuia Vardo Gizella, Váncsa Olga, soţul acesteia Váncsa Gyula. Am urmărit discursurile unor personalităţi din oraş de pe balconul Casei de Cultură. La un moment dat am devenit atenţi că pe partea opusă a centrului, respectiv unde sunt farmaciile lumea s-a adunat brusc. Şi grupul nostru fiind curios ce s-a întâmplat acolo, ne-am apropriat şi atunci am văzut că pe uşa farmaciei a fost îmbrâncit un cetăţean îmbrăcat în uniformă de miliţian pe trotuar. Eu nu am cunoscut pe aceea persoană dar lumea din jurul meu spunea că este vorba de maiorul Agache. Mulţimea care era în faţa farmaciei s-a năpustit asupra miliţianului şi l-a doborât în aproprierea rondelurilor de flori din faţa farmaciei. Majoritatea erau femei care loveau cu cozi de steag. Dintre aceste femei am recunoscut-o pe fiica avocatului Orbán care lovea cu piciorul încălţat în cel căzut. La un moment dat am văzut că s-a descălţat de una din cisme scurte de culoare maro, cu tocuri înalte, cu flecuri metalice şi cu care a aplicat lovituri în capul victimei. Eu nu am cunoscut-o pe aceea femeie până la acea dată, dar când am văzut modul cum a acţionat am întrebat cine este şi atunci mi s-a spus că este fiica avocatului Orbán. Am auzit personal când aceasta în timp ce lovea în Agache Aurel, în limba maghiară s-a exprimat în sensul „nemernic murdar l-ai închis pe tata”. Tot atunci am zărit şi pe avocatul Orbán pe care îl cunosc de mai mult timp întrucât concubinul meu i-a reparat maşina. Acesta nu era lângă grupul agresiv, stătea mai la distanţă lângă un copac. Chiar am auzit când a încercat verbal să o calmeze pe fiica sa. La un moment dat am observat că a venit o salvare având conducătorul auto chiar persoana care l-a transportat pe soţul meu cu salvarea de la Târgu Secuiesc la Sfântu Gheorghe în urmă cu 4-5 an, când a fost internat la spital. Îmi aduc aminte că acesta se numeşte Szava Istvan. Maiorul Agache a fost pus în aceea salvare fără să pot preciza cine au fost persoanele care l-au ridicat. Atuncea alte persoane au intervenit, au luat cheia de contact de la şofer şi nu au lăsat să plece, acesta a şi fugit de acolo abandonând în acest loc salvarea. Maiorul Agache din nou a fost scos din salvare de către numiţii Héjja şi Paizs dar a căror prenume nu îl cunosc. Aşa reţin că în momentul în care Maiorul Agache a fost scos din salvare pe fiica avocatului Orbán nu am mai văzut în acel loc.

Întrucât eu nu prea cunosc locuitorii din oraş după nume, dat din vedere destul de bine în cazul în care mi se prezintă fotografii de la evidenţa populaţiei aşi mai putea indica şi alte persoane care au comis acte de violenţă asupra victimei sau cel puţin au fost la locul conflictului.

Atât declar, susţin şi semnez după ce am luat cunoştinţă de traducerea în limba maghiară.

Procuror                                                                            Martor

Fabian  Carol                                                                    Kozma

..............................................................

4 noiembrie 1991

În completarea declaraţiei mele mai arăt că mi-am adus aminte că în ajutorul victimei a încercat să intervină numita Lengyel Erzsébet, care a încercat să o ridice mai înainte ca să apară salvarea.

Procuror                                                                            Martor

Fabian  Carol                                                                    Kozma

 

4 noiembrie 1991

Subsemnata Kozma Gizella după ce mi-au fost prezentate fotografiile de la evidenţa populaţiei, arăt că aceea persoană pe care am indicat că a fost prezent la locul conflictului şi după ce s-a stabilit că se numeşte Reiner Anton, împreună cu numiţii Héjja şi Paizs l-au tras din maşină/ salvare/ pe victima Agache Aurel

Procuror                                                                            Martor

Fabian  Carol                                                                    Kozma

......................................

07 11 1997

În continuarea declaraţiei mele arăt următoarele:

După citirea declaraţiei mele dată în faţa procurorului de la Parchetul Judeţean Covasna arăt că menţin acea declaraţie în totalitate. Cele arătate în faţa procurorului corespund adevărului.

Atât declar, susţin şi semnez

Procuror                                                                            Martor

Kiss Alexandru                                                                 Kozma Ghizella

                                                                                     În prezent Vardo Ghizella


Procuratura României

Procuratura Judeţeană Covasna

Dos nr.129/P/1990

Proces verbal

Anul 1991 luna noiembrie ziua 4

Procuror Fabian Carol de la Procuratura Judeţului Covasna.

Azi data de mai sus, la sediul Procuraturii Judeţene Covasna am procedat la prezentarea unui set de fotografii (29 buc.)  mărite 6X4 cm de pe fotografii de la evidenţa populaţiei numitei Kozma Gizella din Tg Secuiesc, Curtea 17 nr. 7 jud. Covasna pentru recunoaşterea acelor persoane care la data de 22 decembrie 1989 au fost la locul unde a fost agresionată victima Agache Aurel.

CU prilejul prezentării fotografiilor, susnumita a indicat patru fotografii care au fost identificaţo ca reprezentând pe

1.) Orban Andrei Alexandru, 2.) Reiner Anton, 3.) Paizs Octavian, 4.) Orban Daniela Kamilla. Dintre aceste persoane martora nu a cunoscut după nume pe numitul Reiner Anton.

Drept pentru care am încheiat prezentul proces verbal

Procuror                                                                            Martor

Fabian                                                                                Kozma

 ÎNCERCAREA EŞUATĂ A CRIMINALULUI REINER DE A-ŞI DOVEDI NEVINOVĂŢIA


 
Criminalul Reiner Anton a eşuat lamentabil  în campania mediatică în care a încercat să convingă autorităţile judiciare şi opinia publică că este nevinovat.

 Acest criminal  a avut de a lungul anilor mai multe tentative de a obţine  un recurs în anulare dorind  să fie "reabilitat" şi despăgubit pentru "zilele furate" din viaţa sa respectiv perioada de 18 luni în care a stat în închisoare.

Deşi politicienii maghiari au clamat peste tot că luptă pentru a dovedi nevinovăţia criminalilor de la Târgu Secuiesc, acest criminal a fost lăsat de izbelişte şi de aceea în mod previzibil toate tentativele sale de a se reabilita au eşuat. Nici un avocat maghiar nu a ridicat vreun deget pentru a-l reprezenta juridic pe acest ucigaş şi de aceea actele primitive întocmite de acesta nu au avut darul de a determina Justiţia din România să reevalueze probele care îl încriminează. Este drept că nici criminalul nu a cerut ajutor în mod explicit, dar toţi aceia care s-au bătut cu pumnii în piept că luptă pentru aceşti criminali au ignorat cu desăvârşire campania mediatică dusă de doi ziarişti maghiari din Târgu Secuiesc. Toate articolele publicate pe această temă atât în presa locală cât şi centrală maghiară nu au avut decât efecte minore reprezentate prin unele audieri la poliţie şi parchetul din Târgu Secuiesc. În rest linişte totală.

Chiar şi eu am decis să sprijin iniţiativele acestui criminal tocmai pentru a spulbera orice urmă de dubiu asupra temeiniciei probelor care îl incriminează pe acesta.

Astfel pentru început am căzut de acord să merg cu acest criminal la cei doi martori ai acuzării  care au dat declaraţii în anul 1991, declaraţii pe baza cărora acest criminal a fost condamnat un deceniu mai târziu.

Vizibili speriaţi cei doi martori ai acuzării au declarat că ei nu l-au văzut pe Reiner la locul unde a fost linşat tatăl meu. Chiar şi după ce criminalul a plecat Kozma Gizella declară că nu-şi aduce aminte ca să-l fi văzut pe Reiner la locul crimei în timp ce Vardo Vilmos declară că l-a văzut în apropierea locului dar că acesta nu a participat la uciderea tatălui meu.

Declaraţia lui Vardo Gizella (fostă Kozma) a fost o surpriză luând în considerare ce a declarat sub jurământ în faţa procuraturii judeţene Covasna atunci când în 1991 l-a identificat pe Reiner Anton după fotografii şi ulterior a reconfirmat în 1997. Deoarece este în joc vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane consider că există modalităţi juridice pentru a se stabili care este adevărul cum ar fi supunerea celor implicaţi la detectorul de minciuni, audierea persoanelor implicate în acest caz - toate acestea în cadrul unui  recurs în anulare.

S-a ajuns ca după 13 ani de la evenimente să existe dubii, singura persoană responsabilă fiind domnul procuror Fabian Carol care nu şi-a exercitat aşa cum trebuie atribuţiile.

Ultima tentativă a criminalului a avut loc la nivelul tribunalului Municipiului Bucureşti când pe data de 16 iunie 2003 a avut loc al primul termen la judecătoria Municipiului Bucureşti în dosarul 1801/2003, dosar în care  criminalul Reiner Anton a solicitat revizuirea judecării şi condamnării sale în cazul uciderii colonelului Agache Aurel. La acest termen  criminalul a povestit că martorii acuzării au revenit asupra declaraţiilor date în 1991 şi 1997 şi că în momentul de faţă ei declară că el nu a fost la locul linşării tatălui meu. Iar pe data de 24 iunie 2003 a avut loc al doilea şi ultimul termen la judecătoria Municipiului Bucureşti în dosarul 1801/2003, dosar în care  criminalul Reiner Anton a solicitat revizuirea judecării şi condamnării sale în cazul uciderii colonelului Agache Aurel.
 La acest termen  criminalul nu a mai fost lăsat să vorbească şi deoarece o luase razna printr-un mic discurs în care elementele de bază au fost Securitatea comunistă şi NATO, a fost avertizat să înceteze că altfel va fi evacuat din sală.
 Preşedintele completului de judecată l-a anunţat că va primi prin poştă, în scris, hotărârea instanţei. După câteva zile instanţa de judecată i-a comunicat faptul că a respins cererea de revizuire formulată de acest criminal.

A mai avut o nouă tentativă de a cere revizuirea şi astfel pe data de 16 octombrie 2003 a avut loc al doilea şi ultimul termen la Tribunalul Municipiului Bucureşti, secţia a doua penală în dosarul 3737/2003, dosar în care criminalul Reiner Anton a solicitat revizuirea judecării şi condamnării sale în cazul uciderii colonelului Agache Aurel. Deşi în presa maghiară apăruseră informaţii cum că la următorul termen vor fi audiaţi cei doi martori ai acuzării (Kozma Gizella şi Várdo Vilmos)  precum şi cei trei procurori (Fábián Károly, Luppinger Attila, Kiss Alexandru), aceste informaţii s-au dovedit a fi false. Ca atare, instanţa de judecată a hotărât să respingă cererea de revizuire ca fiind neîntemeiată.

Pe data de 25 noiembrie 2006 ucigaşul Reiner Anton a murit în urma unui infarct miocardic. Cadavrul său a fost dus la morga din municipiul Sfântu Gheorghe  pentru efectuarea unei autopsii medico legale. Ulterior a fost înmormântat de către fosta soţie şi de cei doi copii ai lor. Astfel a dispărut unul din criminalii colonelului post mortem Agache Aurel. Alcoolic, singur şi nefericit, cu un organism distrus de consumul zilnic băuturi alcoolice şi de tutun, criminalul Reiner Anton şi-a semnat singur condamnarea la moarte, parcă vrând să facă dreptate şi să aducă bucurie celor care au considerat prea mică pedeapsa cu închisoare pe care a executat-o. Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un individ dezechilibrat mintal, un pervers şi un obsedat sexual, o marionetă, facilă dar în acelaşi timp imprevizibilă, a grupului de interese care a stat în spatele criminalilor.


Agache Aurel Dionisie şi ucigaşul Reiner Anton
 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel