Ucigaşul Paizs Ottó (Octavian), biografia şi rolul acestuia în uciderea ofiţerului de miliţie Agache Aurel şi în influenţarea martorilor şi tergiversarea procesului.
Grupul de interese :Târgu Secuiesc - 1989 - Criminalul Paizs Octavian

Ucigaşul Paizs Oktavian (Octavian), biografia şi rolul acestuia în uciderea ofiţerului de miliţie Agache Aurel şi în influenţarea martorilor şi tergiversarea procesului.


ucigaşul Paizs Ottó (Octavian) ucigaşul Paizs Ottó (Octavian) Ucigaşul Paizs Oktavian (Octavian) s-a născut în Târgu Secuiesc, la data de 2 octombrie 1934  şi a murit la data de 28 septembrie 2009. Numele mamei: Palkó Erzsébet, A avut dublă cetăţenie, română şi maghiară şi ultimul lui domiciliu a fost în Republica Ungară, localitatea Tótkomlós, str. Kossuth Lajos nr. 24. A lucrat ca frizer şi a fost unul din informatorii ofiţerului de miliţie Agache Aurel fiind cercetat în anii 80 pentru speculă cu cartofi şi varză. Făcea şi transporturi ilegale de persoane cu Aro-ul proprietate personală, în general, între Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. A fost la un pas de a divorţa de soţie înainte de 1989 după un scandal legat de procrearea unui fiu nelegitim cu o metresă din Târgu Secuiesc. În România a avut o proprietate pe care, după fuga sa în Ungaria în anul 2000, a donat-o fiului său care la rândul lui a vândut-o unei firme private. În anul 2004 şi-a transferat şi pensia în R. Ungaria. A făcut aceste lucruri pentru a scăpa de plata daunelor morale şi materiale rezultate după sentinţa din cazul Agache.

În timpul procesului a declarat că a primit vestea morţii maiorului Agache de la fata sa Pap Eniko şi că nu a stat decât zece minute în afara frizeriei, suficient timp în opinia sa pentru a privi cadavrul maiorului Agache, pentru a asista la incendierea cărţilor din două librării aflate la o distantă de 300 de metri una de alta, de a sta de vorbă cu inculpatul Héjja în legătură cu transportul maiorului Agache la morgă, de a atenţiona un cojocar că, vezi chipurile, să salveze nişte ofiţeri de miliţie. Menţionează că el nu a scos pe maiorul Agache din salvare şi că nu l-a lovit.

Totuşi din declaraţiile tuturor martorilor precum şi prin logica deducţiilor, precum şi a martorilor ce doresc să-şi păstreze anonimatul reiese cu claritate că inculpatul Paizs Octavian a fost unul din cei mai sângeroşi criminali ce au participat la asasinarea colonelului post mortem Agache Aurel: a lovit cu bestialitate, a împiedicat salvarea să-l transporte la spital a incitat mulţimea la violenţă extremă, a pornit o adevărată vânătoare de miliţieni prin centrul oraşului, a ameninţat câteva persoane cu moartea dacă încearcă să-l ajute pe ofiţer.

Fragmentele relevante din dosar referitoare la acest ucigaş sunt:

* Fila 119 - Dos. 129/P/1990 (Declaraţie, a criminalului Paizs, din 13.02 1991): "…Nu reţin ora şi nici persoana care a intrat în frizerie şi a anunţat că Agachi a fost omorât." Fostul maior Agachi nu mi-a făcut nici un rău niciodată, era clientul meu la frizerie şi pot spune că eram chiar prieteni şi am băut şi împreună. (In presa locală a declarat că nu avea prieteni miliţieni).

* Fila 121- Dos. 129/P/1990 (Declaraţie
, a criminalului Paizs, din 22.01 1990): "Când am revenit în atelier mi s-a spus că în cadrul complexului sunt ascunşi patru ofiţeri de miliţie. Atunci am mers la colegul meu cojocar (al cărui nume nu-l cunosc şi i-am spus să facă în aşa fel să scoată ofiţerii din complex pentru că publicul este foarte agitat şi va fi foarte urât dacă intră publicul în complex. La o oră şi ceva am plecat afară deoarece cineva a spus că maiorul Agache este mort dar nu am putut să mă apropii de el deoarece era foarte multă lume….iar dacă intenţionam să-i caut pe ofiţerii de miliţie nu eram nevoit să intru pe uşa încuiată deoarece din atelier puteam intra prin uşile interioare care erau deschise. Menţionez că eu nu am sesizat pe nimeni despre faptul că în complex sunt ascunşi ofiţeri de miliţie ci doar am spus colegului meu de la cojocărie să-i scoată prin spate şi să-i ajute să fugă să nu fie depistaţi de public".

* Fila 122 - Dos. 129/P/1999 (Declaraţie, a criminalului Paizs, din 21 ianuarie 1990) - Nu menţionează cine l-a anunţat că Agache e mort. De altfel se vede cu claritate că la martorii care erau cu el în atelier a vrut să o treacă şi pe fiica sa. Ex.:(Pa).

* Fila 125 - Dos.129/P/1990 (Declaraţie, a criminalului Paizs, din 05 decembrie 1991 ): - Nu specifică cine i-a dat vestea morţii lui Agache.

* Fila 128 - Dos.129/P/1990 (Declaraţie, a criminalului Paizs, din 05 decembrie 1991): - Nu specifică cine i-a dat vestea morţii lui Agache. " … am devenit atent la strigătele numitului Héjja Dezso, care striga, în sensul că să fie lăsată transportarea lui Agache la morgă.

* Fila 36 - Dos.129/P/1990. Declaraţia lui Orban Alexandru din data de 03 decembrie 1991.: "AM VĂZUT CĂ CHEIA MAŞINII A FOST SCOS DE FRIZERUL PAIZS ÖCSI CA MAŞINA SĂ NU POATĂ PORNI. SE AGITA ŞI EL ÎN JURUL LUI D-NU. AGACHE"

* Fila 38 - Dos.129/P/1990. (Declaraţia lui Orban Alexandru din data de 24 martie 1992): " … AM VĂZUT PE PAIZS OCTAVIAN, CĂ S-A APROPIAT DE CABINA SALVĂRII , PE PARTEA UNDE SE AFLĂ CONDUCĂTORUL AUTO, OPUS LOCULUI UNDE M-AM AFLAT EU. LA UN MOMENT DAT LUMEA A AFIRMAT CĂ PAIZS ÖCSI A SCOS CHEIA DE CONTACT A SALVĂRII, CA MAŞINA SĂ NU POATĂ PLECA".

Fila 41 - Dos.129/P/1990.(Declaraţia lui Lote Ludovic din data de 25 martie 1992: …"De asemenea la un moment dat a apărut şi Paizs Octavian fiind în halat alb. Precizez că în momentul în care l-am zărit pe Paizs Octavian eu nu am văzut nici o salvare. Am observat  însă că numitul Paizs Octavian a stat de vorbă cu Héjja Dezideriu".

* Fila 43 - Dos.129/P/1990.(Declaraţia lui Hosu Petru din data de 18 noiembrie 1991): "…Însă dintre cei care au fost cei mai insistenţi şi au lovit de cele mai multe ori am recunoscut şi descris  în declaraţia din 14 noiembrie 1991 trei persoane, respectiv un bărbat de cca. 30- 35 ani, înălţime 1.65 m., brunet cu mustaţă, păr negru, cu câţiva dinţi de metal galben (fila 2 declaraţia de la org. poliţie").

* Fila 51 - Dos.129/P/1990.(Declaraţia lui Kozma Gizzela din data de 04 noiembrie 1991): "…MR. AGACHE DIN NOU A FOST SCOS DIN SALVARE DE CĂTRE NUMIŢII Héjja ŞI PAIZS DAR AL CĂROR PRENUME NU ÎL CUNOSC…..SUBSEMNATA KOZMA GIZZELA DUPĂ CE MI-AU FOST ARĂTATE FOTOGRAFII DE LA EVIDENŢA POPULAŢIEI, ARĂT CĂ ACEEA PERSOANĂ PE CARE AM INDICAT CĂ A FOST PREZENT LA LOCUL CONFLICTULUI SE NUMEŞTE REINER ANTON, ÎMPREUNĂ CU NUMIŢII Héjja ŞI PAIZS L-AU TRAS AFARĂ DIN MAŞINĂ/SALVARE/ PE VICTIMA AGACHE AUREL.

* Fila 53 - Dos.129/P/1990( declaraţia lui Vardo Vilmos din data de 03 decembrie 1991):"…AM REUŞIT SĂ-L URC PE AGACHE ÎN SALVARE, ÎNSĂ NUMIŢII HÉJJA DEZIDERIU ŞI PAIZS OCTAVIAN L-AU TRAS JOS DIN SALVARE ŞI LUMEA A CONTINUAT SĂ-L LOVEASCĂ. DINTRE AGRESORI , I-AM REMARCAT PE CEI DOI CARE L-AU TRAS JOS DIN SALVARE ŞI I-AU APLICAT MAI MULTE LOVITURI CU MÂINILE SI PICIOARELE…."

* Fila 76 - Dos.129/P/1990( declaraţia lui Filip Orban Daniela din data de 28 noiembrie 1991): "Pe lângă grupul de persoane din jurul fostului maior, am remarcat şi pe frizerul Paizs Öcsi".

* Fila 80 - Dos.129/P/1990 (declaraţia lui Filip Orban Daniela din data de 29 noiembrie 1991): "am recunoscut….pe numitul Paizs Öcsi, frizer de meserie, care instiga lumea să dea în cel căzut…"

* Fila 83 - Dos.129/P/1990( declaraţia lui Filip Orban Daniela din data de 29 noiembrie 1991): "De asemenea am recunoscut pe numitul Paizs Öcsi, care cât timp am fost eu acolo prezentă nu l-am văzut să-l lovească pe maiorul Agache Aurel, dar incita pe cei prezenţi să lovească pe maiorul Agache."

* Fila 99 - Dos.129/P/1990 (Declaraţia lui Héjja Dezideriu dată pe 26 noiembrie 1991): "În fata salvării şi lângă uşa şoferului se aflau cca. 10 persoane, majoritatea bărbaţi care discutau cu şoferul. Printre aceştia l-am recunoscut pe frizerul Paizs Otto zis Öcsi....În afară de frizerul Paizs Öcsi pe care l-am văzut la faţa locului…."

* Fila 105 - Dos.129/P/1990 (Declaraţie lui Héjja Dezideriu, dată pe 27 noiembrie 1991): "….reţin prezenta în acest loc a conflictului a frizerului Paizs Otto".

***************************************

Pe tot parcursul anchetei a avut o atitudine obstrucţionistă şi a încercat în permanenţă să influenţeze martorii. La fel şi în timpul procesului a încercat prin toate mijloacele să scape de acuzele aduse şi a reuşit să influenţeze în mod decisiv schimbarea declaraţiei martorului Vardo Vilmos pe care l-a adus la proces cu maşina proprie şi cu ajutorul avocatei Fazakas Forro Csilla l-au determinat să-şi schimbe declaraţiile date în faza urmăririi penale.

Totuşi pe data de 14 aprilie 2003 în urma unei convorbiri avute cu martorul Vardo Vilmos, s-a putut reconstitui în mare parte contribuţia decisivă a ucigaşului Paizs Octavian la moartea ofiţerului de miliţie Agache Aurel şi au fost demascate şi eforturile făcute de acest ucigaş pentru a influenţa martorii şi de a scăpa basma curată.

Părţile relevante ale discuţiei care arată realitatea referitoare la acest ucigaş sunt:

47. AGACHE AUREL DIONISIE: Bine, e totuna, să mergem mai departe… Da. Însă numiţii Héjja Dezideriu şi Paizs Öcsi, frizerul, l-au tras jos din Salvare.

48. VÁRDÓ VILMOS: Asta este adevărat.

49. AGACHE AUREL DIONISIE: Lumea a continuat să-l lovească. Dintre agresori, i-am recunoscut pe cei doi care l-au tras jos din Salvare şi i-au aplicat mai multe lovituri cu mâinile şi picioarele. O femeie bine …

50. VÁRDÓ VILMOS: Ce e adevărat e adevărat!

***************************************

122. AGACHE AUREL DIONISIE: Aici mai este un lucru interesant!... în ceea ce  priveşte declaraţia mea dată organelor de poliţie cât şi cea înregistrată pe bandă de casetofon la procuratură la acea dată în care am declarat că Héjja Dezideriu împreună cu frizerul Paizs Octavian zis Öcsi l-au tras jos din Salvare pe Agache Aurel

123. VÁRDÓ VILMOS: Asta este adevărat!

124. AGACHE AUREL DIONISIE: …arăt că la acea dată am fost în eroare cu privire la persoana lui Paizs Octavian deoarece l-am confundat cu o altă persoană.

125. VÁRDÓ VILMOS: Da! Atunci m-a întrebat acest Kiss …dacă nu cumva l-am confundat cu altcineva…

126. AGACHE AUREL DIONISIE: Dar aceasta declaraţie este dată în faţa lui Fabian…

127. VÁRDÓ VILMOS: dar?

128. AGACHE AUREL DIONISIE: A fost dată în faţa lui Fabian…

129. VÁRDÓ VILMOS: Şi a doua oară?

130. AGACHE AUREL DIONISIE: Aceasta a fost făcută în faţa lui Fabian în 1992. Eu cunosc aceasta situaţie că mi-aţi povestit data trecută… 24 iunie 1992…

131. VÁRDÓ VILMOS: E adevărat!...staţi un pic!….Când m-au luat pe mine a doua oară şi pe tine te-am trimis acasă (Kozma Gizellá …notă AAD), ţi-am spus să pleci şi să nu vii cu mine …cu noi, venise Pista Száva, Terebesi

132. AGACHE AUREL DIONISIE: Da

133. VÁRDÓ VILMOS: şoferul, Németh Laji

134. AGACHE AUREL DIONISIE: …Mergeaţi la Sfântu Gheorghe…

135. VÁRDÓ VILMOS: Da, ne ducea o duba, un ARO.

136. AGACHE AUREL DIONISIE: Era şi Paizs acolo?

137. VÁRDÓ VILMOS: Şi Paizs şi soţia….ei veniseră cu maşina proprie

138. AGACHE AUREL DIONISIE: Da

139. VÁRDÓ VILMOS: atunci ne-a chemat Fabian în birou, şi Paizs şi soţia erau acolo deja de dinainte, atunci m-a întrebat: Vili, nu cumva l-ai confundat cu doctorul...

140. AGACHE AUREL DIONISIE: Fabian a întrebat?

141. VÁRDÓ VILMOS: Fabian!….cu doctorul, spunea…. pentru că şi el avea halatul la fel ca şi Paizs.

142. AGACHE AUREL DIONISIE: Şi ce aţi spus dumneavoastră?

143. VÁRDÓ VILMOS: Păi eu nu cred să-l fi confundat, dar cine ştie, spuneam… acolo stătea soţia lui Paizs şi acolo era şi Paizs înăuntru …atunci când m-au dus şi pe mine înăuntru.

144. AGACHE AUREL DIONISIE: Ei când v-au adus dumneavoastră pălinca? …înainte sau după?

145. VÁRDÓ VILMOS: Pălinca? ....după!…înainte!…

146. AGACHE AUREL DIONISIE: …înainte?

147. VÁRDÓ VILMOS: …înainte…

148. AGACHE AUREL DIONISIE: ...înainte?

149. VÁRDÓ VILMOS: ...Înainte!.

150. AGACHE AUREL DIONISIE: Atunci (cu referire la discuţia avută înainte cu o lună-notă AAD) am făcut o confuzie, nu era soia, ci linte.

151. VÁRDÓ VILMOS: Păi eu nu ştiu cum se spune la „lencse” (linte) în română.

152. AGACHE AUREL DIONISIE: Linte.

153. IOCHOM ISTVÁN: Asta este.

154. AGACHE AUREL DIONISIE: un… un…

155. VÁRDÓ VILMOS: …un kilogram de linte mi-a dat mie şi un kilogram de pălincă, să spun aceste lucruri, …ca totul să fie bine…

156. AGACHE AUREL DIONISIE: Paizs?

157. VÁRDÓ VILMOS: Da! ...şi după aceea m-au dat la ziar că pentru o jumătate de kilogram de pălincă am spus ce au vrut ei (cu referire la anchetatori-notă AAD)…căcatul!

***************************************

192. AGACHE AUREL DIONISIE: Eu credeam că v-au dus la Sfântu Gheorghe, ca nimeni să nu ştie nimic, pentru că nu e voie să mergeţi împreună cu acuzaţii, cum s-a întâmplat şi la Bucureşti!

193. VÁRDÓ VILMOS: Păi nu! …şi atunci ei m-au dus acolo,… alde Paizs.

194. AGACHE AUREL DIONISIE: alde Paizs

195. VÁRDÓ VILMOS: …ei făceau….

196. AGACHE AUREL DIONISIE: Ştiu, pentru că v-am văzut cum vă vorbeaţi.

197. VÁRDÓ VILMOS: Nu ne-au dat nimic de mâncare! ...domnule, …toată ziua am stat acolo…a început pe la 12.00.

198. AGACHE AUREL DIONISIE: Oare de ce? Nici acum nu ştiu de ce v-au lăsat acolo?

199. VÁRDÓ VILMOS: Eu ştiu de ce! Pentru că Csilla a întrebat atunci când am venit pe la orele 7.00 la Bucureşti. Pentru că atunci când mergeam spre Bucureşti este restaurantul acela…

200. AGACHE AUREL DIONISIE: da.

201. VÁRDÓ VILMOS: Acolo Paizs zice: să mergem să bem un „deci” (o sută de grame - în maghiară)

202. AGACHE AUREL DIONISIE: 100 de…

203. VÁRDÓ VILMOS: da, spun eu, oricum trebuie să vă opriţi, pentru că eu trebuie să mă duc să mă piş, că nu mai pot.

204. AGACHE AUREL DIONISIE: …spuneau ei.

205. VÁRDÓ VILMOS: nu! Spuneam eu…atunci am intrat…Csilla îmi spune: păi trebuie să spuneţi aşa şi aşa, Vili, că de nu, şi dumneata „te vei lovi la călcâie”, vei fi implicat şi dumneata, că şi dumneata l-ai lovit pe el (cu referire la colonelul Agache Aurel - notă AAD)…. Spun eu: doamnă avocat, ascultă aici, dacă începem în felul acesta, …eu nici măcar nu mă duc acolo! Eu pe el nu l-am lovit! Să depună cineva mărturie că l-am lovit eu!

206. AGACHE AUREL DIONISIE: Cu asta vă ameninţa ?

207. VÁRDÓ VILMOS: da! ...

208. AGACHE AUREL DIONISIE: Avocata

209. VÁRDÓ VILMOS: da! Csilla .

210. AGACHE AUREL DIONISIE: Fazakas Forro Csilla.

211. VÁRDÓ VILMOS: Da! ...pe mine …păi aţi fost acolo..!

***************************************

230. AGACHE AUREL DIONISIE: Da. Şi atunci v-au lăsat acolo. V-au reproşat că de ce nu aţi spus şi apoi fără nici un cuvânt v-au lăsat acolo?

231. VÁRDÓ VILMOS: Mi-au spus mie şi lui Lőte atunci când am ieşit, ....

232. AGACHE AUREL DIONISIE: da…

233. VÁRDÓ VILMOS: atunci când stăteaţi şi dumneavoastră acolo la masă cu mama şi fratele şi nu mai ştiu cu cine...

234. AGACHE AUREL DIONISIE: Da…da

235. VÁRDÓ VILMOS: ...Ne-am oprit acolo… aşteptam să mergem mai departe …i-a spus şi lui Lőte …amândoi sunteţi nişte căcaţi! Amândoi aţi vorbit prost!

236. AGACHE AUREL DIONISIE: avocata?

237. VÁRDÓ VILMOS: …avocata ......şi cu Paizs.

238. AGACHE AUREL DIONISIE: Şi Paizs.

239. VÁRDÓ VILMOS: Şi spun eu atunci …măi, Laji, se pare că am dat cu bâta-n baltă (râsete în încăpere), noroc că ai adus ceva carne, spun eu …avem şi pâine.

***************************************

413. VÁRDÓ VILMOS: Eu vă spun sincer, domnule Iochom …abia aşteptam să ies pe uşă. Au venit doi poliţişti şi s-au oprit în uşă …îmi spuneam eu: ei, drăcie, ăştia mă duc acum şi pe mine! Atunci au fost reţinuţi Paizs, Héjja

414. IOCHOM ISTVÁN: Da, da…

415. VÁRDÓ VILMOS: Orbán Daniella…erau în arest acolo la Sfântu Gheorghe…

416. IOCHOM ISTVÁN: Da, da…

417. VÁRDÓ VILMOS: Atunci m-au dus şi pe mine…spun eu atunci …ăştia au venit după mine …abia aşteptam…îi spuneam eu lui Terebesi: măi, …

418. AGACHE AUREL DIONISIE: Da…dar dacă dumneavoastră nu l-aţi lovit pe tatăl meu… de ce vă era frică?

419. VÁRDÓ VILMOS: Mie îmi era frică ca nu cumva să mă fi amestecat şi pe mine în ceva…

420. AGACHE AUREL DIONISIE: …dar în ce anume?

421. VÁRDÓ VILMOS: Păi Paizs a spus că l-am lovit pe tatăl dumneavoastră…că şi eu l-am lovit…

422. AGACHE AUREL DIONISIE: …păi acolo aşa scria…

423. VÁRDÓ VILMOS: Păi vedeţi ….atunci cum să nu-mi fie frică!

424. AGACHE AUREL DIONISIE: Aşa este, aşa este… că a spus că de aceea…

425. VÁRDÓ VILMOS: …păi şi mie mi-a spus la fel Fabian…

426. AGACHE AUREL DIONISIE: Paizs a spus că dumneavoastră de aceea aţi dat declaraţie ca să scăpaţi cât mai repede de implicarea în caz…

427. VÁRDÓ VILMOS: Păi la fel mi-a zis şi mie avocatul… în Bucureşti…

428. AGACHE AUREL DIONISIE: ...la Sfântu Gheorghe…

429. VÁRDÓ VILMOS: Aaa, da… adică la Sfântu Gheorghe …Vai, spun eu, drăcie, iar Pista spunea la fel… Száva…:Vili, …

430. AGACHE AUREL DIONISIE: care Pista?

431. IOCHOM ISTVÁN: Száva

432. VÁRDÓ VILMOS: Száva, şoferul de pe salvare, că era şi el acolo… Illyés cu Terebes care a murit …spuneam eu: vino măi, eu nu am nevoie de autobuz, am pornit în grabă şi am plecat la gară. Am sărit în tren, iar Terebesi la fel. I-am zis: hai să dispărem de aici, că ăştia ne vâră în ceva, …căci aşa spunea Paizs că vom bea câte una…, că atunci când audierile vor lua sfârşit vom bea câte o bere… . Iar eu i-am zis că mie nu-mi trebuie nimic, nici măcar bere, doar să scap cumva de aici.

433. AGACHE AUREL DIONISIE: Paizs încerca orice doar să se scoată cumva din caz…

434. VÁRDÓ VILMOS: Da. El era cel mai mare ticălos, eu asta spun şi acum!

435. IOCHOM ISTVÁN: Păi el a fost acolo!

436. VÁRDÓ VILMOS: Cu siguranţă! Héjja şi cu el …ei doi au făcut totul!

437. IOCHOM ISTVÁN: Ei erau personajele principale!

438. VÁRDÓ VILMOS: Altfel, pe cuvântul meu…tatăl dumneavoastră ar fi scăpat…să fiu al naibii, dacă nu!…căci salvarea l-ar fi luat de acolo…încă a avut atâta putere să se urce în Salvare.

439. IOCHOM ISTVÁN: (cuvânt irecognoscibil-notă traducătoare).

440. VÁRDÓ VILMOS: S-a urcat pe burtă cumva…nu o să uit niciodată!...parcă îl văd şi acum.

441. IOCHOM ISTVÁN: …doar că l-au tras jos.

442. VÁRDÓ VILMOS: Atunci l-au prins de picioare, l-au tras jos, iar capul lui s-a lovit atât de tare de caldarâm, încât, spuneam eu, în clipa aceea i-a sărit creierul din cap, şi spuneam soţiei: hai să mergem de aici… şi aşa am plecat şi am ajuns acolo unde s-a dat spargerea…

***************************************

512. AGACHE AUREL DIONISIE: Dar înainte de a se urca, …el era căzut pe jos?

513. VÁRDÓ VILMOS: Sigur că da, era călcat în picioare …

514. AGACHE AUREL DIONISIE: Şi îl loveau pe el.

515. VÁRDÓ VILMOS: Sigur că da, era călcat în picioare şi de acolo a ieşit cumva…

516. AGACHE AUREL DIONISIE: Şi erau în acest timp acolo alde PaizsPaizs şi cu Héjja?

517. VÁRDÓ VILMOS: Nu încă! Ei au venit atunci când l-au şi tras din salvare.

518. AGACHE AUREL DIONISIE: Atunci încă…?

519. VÁRDÓ VILMOS: Atunci încă trăia tatăl dumneavoastră...

520. AGACHE AUREL DIONISIE: Da…

521. VÁRDÓ VILMOS: …s-a urcat din propriile puteri în salvare… pe burtă… uite aşa (Várdó Vilmos arată cum tatăl meu efectiv se târa spre Salvare – notă AAD).

522. IOCHOM ISTVÁN: Exact!

523. VÁRDÓ VILMOS: …şi bătrânul pornea deja.

524. AGACHE AUREL DIONISIE: Avea ceva pe el?

525. VÁRDÓ VILMOS: Haina nu o mai avea, nimic nu mai avea, că era smuls totul de pe el.

526. AGACHE AUREL DIONISIE: … şi când i-a căzut afară chestia? Căci eu am citit într-o declaraţie că atunci când au început să-l bată cineva i-a tras jos pantalonii şi a rămas în izmene.

527. IOCHOM ISTVÁN: Pantalonii, da…

528. VÁRDÓ VILMOS: Nu…

529. AGACHE AUREL DIONISIE: …şi i-ar fi ieşit afară chestia…

530. VÁRDÓ VILMOS: Nu, nu, nu! …atunci când era deja doborât la pământ, atunci i-au smuls gradele, … haina, au tras-o, aşa, încât au sărit nasturii de pe ea…

531. AGACHE AUREL DIONISIE: da…

532. VÁRDÓ VILMOS: …haina era întinsă, aşa, şi dacă îmi aduc aminte era cu o cămaşă albastră... sau mai întunecată…

533. AGACHE AUREL DIONISIE: albastră, albastră… şi era îmbibată cu sânge?

534. VÁRDÓ VILMOS: Da… şi a mai venit o femeie acolo, Lengyel Erzsi, şi chiar şi ea a spus: nu vă e ruşine! Pe un singur om să atacaţi atâţia!... şi pe ea era să o bată…i-am spus: tai-o de aici că ăştia te omoară şi pe tine!

535. AGACHE AUREL DIONISIE: Şi atunci a vrut să se urce în Salvare?

536. VÁRDÓ VILMOS: S-a şi urcat.

537. IOCHOM ISTVÁN: …s-a şi urcat…

538. AGACHE AUREL DIONISIE: s-a şi urcat?

539. VÁRDÓ VILMOS: Sigur că da.

540. IOCHOM ISTVÁN: Doar că l-au tras jos.

541. AGACHE AUREL DIONISIE: A spus ceva, vreo vorbă?

542. VÁRDÓ VILMOS: Nu… ăăă…”lăsaţi-mă”…”lăsaţi-mă” (Várdó Vilmos imită o voce suferindă – notă AAD)

543. AGACHE AUREL DIONISIE: Lăsaţi-mă…

544. VÁRDÓ VILMOS: Da… îi curgea sânge din gură.

545. IOCHOM ISTVÁN: Atunci ar fi putut fi dus de acolo, însă l-au tras jos…

546. VÁRDÓ VILMOS: L-au tras jos.

547. AGACHE AUREL DIONISIE: Şi atunci a spus: „lăsaţi-mă”?

548. VÁRDÓ VILMOS: Da.

549. AGACHE AUREL DIONISIE: Şi îi curgea sânge din gură?

550. VÁRDÓ VILMOS: Şi din nas … Din urechi nu… după un timp a început să curgă un sânge spumegos, atunci când mucosul acela de Dani…

551. AGACHE AUREL DIONISIE: Vörös Dani.

552. VÁRDÓ VILMOS: Nu ştiu exact cum îl cheamă…

553. AGACHE AUREL DIONISIE: Vörös Dani.

554. VÁRDÓ VILMOS: …i-a sărit pe burtă, adică pe piept şi atunci sângele a izbucnit cu tărie pe gură. No, spun eu: gata!... a dat odată din picioare….

555. AGACHE AUREL DIONISIE: Tatăl meu?

556. VÁRDÓ VILMOS: Da! ...

557. AGACHE AUREL DIONISIE: …ca iepurii când sunt tăiaţi…

558. VÁRDÓ VILMOS: Da… asta aşa a fost ... aici nu e nimic de negat, eu nu am negat niciodată…

559. AGACHE AUREL DIONISIE: …deci când vroia să se urce in salvare, ăştia l-au tras jos…

560. VÁRDÓ VILMOS: El se şi urcase, nenorocitul! …Laji bácsi pornise deja şi atunci Paizs i-a sărit în faţă şi a spus: ce vrei bătrâne, vrei să mă calci? Aşa te scot din cabină de nu te vezi!... bătrânul s-a speriat şi a oprit… aşa s-a dus el în spate, până atunci a apărut şi Héjja acolo, ei doi l-au tras jos… păi asta aşa este!

***************************************

 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel