Comunicatul UDMR privind Decizia CEDO în cazul Reiner şi alţii contra România
Procedurile juridice externe grup Târgu Secuiesc - Dosarul1505/02 la CEDO

Comunicatul UDMR privind Decizia CEDO în cazul Reiner şi alţii contra România

Verdictul Curţii Europene a Drepturilor Omului constituie un mesaj deosebit de important pentru România: anume că în 2007 nimeni nu poate fi condamnat ilegal şi pe baze etnice în Europa – astfel a apreciat senatorul avocat Frunda György hotărârea prin care instanţa europeană a dat dreptate celor patru condamnaţi în faimosul caz Agache – Paizs Ottó, Konrád János jr., Héjja Dezső şi Reiner Antal (decedat în noiembrie 2006) – şi a condamnat statul român.

Apărătorul celor patru condamnaţi maghiari, senatorul Frunda György, a menţionat că în hotărârea sa din 27 septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a revizuit sentinţa Tribunalului Suprem din România. Hotărârea instanţei europene prevede nu doar reparaţii morale, ci şi materiale. Statul român datorează lui Paizs Ottó, 4050 de euro, lui Reiner Antal 3000 de euro, lui Héjja Dezső 1050 de euro, iar lui Konrád János 2000 de euro.

După cum se ştie, Tribunalul Suprem din Bucureşti a condamnat pe cei patru bărbaţi din Târgu Secuiesc la mai mulţi ani de închisoare, acuzaţi de fiul maiorului de miliţie Aurel Agache, linşat în decembrie 1989, că ar fi fost vinovaţi de moartea tatălui său.

Frunda György a arătat că după sentinţa Tribunalului Suprem, la 10 septembrie 2001 a înaintat Curţii Europene a Drepturilor Omului o cerere de condamnare a statului român, pe baza articolelor 6 şi 14 ale Acordului privind Drepturile Omului, deoarece în cursul procesului instanţa nu a respectat drepturile celor patru acuzaţi, nu a ţinut seama de apărarea lor şi i-a discriminat pe criterii etnice, iar procesul a durat prea mult.

Senatorul UDMR a opinat că sentinţa instanţei europene este deosebit de importantă din mai multe puncte de vedere: pe de o parte a dat câştig de cauză unor oameni hărţuiţi pe nedrept, unor maghiari pe care, în lipsă de probe, instanţa i-a condamnat în primul rând pentru că au fost maghiari, pe de altă parte a dispus şi compensaţii echitabile şi juste pentru suferinţele suferite. Dar verdictul are şi un mesaj desoebit de important, acela că în anul 2007 nimeni nu poate fi condamnat în România pe baze etnice. Hotărârea instanţei europene constituie şi un serios avertisment pentru viitor, adresat autorităţilor române, ea semnalând că deşi lupta împotriva corupţiei este foarte importantă, ea nu poate fi dusă acuzând fără temei oameni, hărţuind cetăţeni nevinovaţi şi frângând cariere. Această sentinţă va trebui luată în seamă în viitor de diversele instanţe de judecată din România, dar şi de DNA, a subliniat Frunda György, cu trimitere la anchetele declanşate în cazul ministrului demisionar al comunicaţiilor, Nagy Zsolt, şi al demnitarilor UDMR din judeţul Satu Mare.

 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel