Rolul Hungarian Human Rights Foundation îi sprijinirea ucigaşilor de la Târgu Secuiesc
Grupul de interese :Târgu Secuiesc - 1989 - Hungarian Human Rights Foundation
Rolul Hungarian Human Rights Foundation îi sprijinirea ucigaşilor de la Târgu Secuiesc 
 
  

Hungarian Human Rights Foundation cu sediul la New York, a anunţat în  mod oficial că până la data de 11 august 2003, maghiarii din diasporă au strâns 12,611 dolari pentru ajutorarea celor doi ucigaşi ai colonelului Agache Aurel, care locuiesc în judeţul Covasna. Din această sumă s-au folosit aproximativ 1522 de dolari pentru "cheltuieli" şi au rămas aproximativ 11088 de dolari deci câte 5544 de dolari pe căciulă de criminal.

Prin două scrisori redactate de persoane din anturajul criminalilor, aceste bestii mulţumesc celor care au dat bani. De exemplu bestia Héjja îi numeşte pe donatori "prieteni" şi zice că ajutorul îi va "uşura viaţa distrusă de puşcărie şi de nedreptate", iar acest simpatic personaj Reiner (prin grotescul şi pitorescul acţiunilor sale primitive)  mulţumeşte şi el la rândul său donatorilor afirmând că ajutorul îi va uşura viaţa (ce-i drept că astfel el va avea mai mulţi bani de băutură) şi că astfel este întărit pentru a-şi continua "lupta pentru dobândirea dreptăţii".

În scrisoarea de mulţumire adresată către donatorii maghiari de către Hámos László preşedintele Hungarian Human Rights Foundation, care deşi afirmă că strângerea de fonduri a luat sfârşit nu uită să precizeze că fundaţia maghiară îi va sprijini pe ucigaşi cu fonduri şi avocaţi pentru ca aceştia să fie "reabilitaţi" aducând ca exemplu cazul ucigaşului Reiner Anton care, chipurile, a cerut procurorului general al României reabilitarea completă. În paranteză fie spus, deja acţiunea ucigaşului Reiner a pierit din faşă, acţiunile sale primitive au eşuat în mod lamentabil şi cu certitudine nu au purtat amprenta unei consilieri juridice din partea avocaţilor tocmiţi de onorabilul domn Hamos. Cât priveşte chestia cu cererea de reabilitare adresată deja pentru a nu ştiu a câta oară, dacă se confirmă acest lucru, m-ar surprinde ca actualul procuror general al României domnul Ilie Botoş sub coordonarea căruia, în 1999, atunci când era şef al Parchetului Militar Cluj, a fost finalizat celebrul dosar "Cugir '89", care fusese "înmormântat" timp de zece ani, speţă care a privit atrocităţile săvârşite la Cugir în sediul Miliţiei în zilele revoluţiei, această cerere de "reabilitare" să aibă sorţi de izbândă.

Afirmaţiile propagandistice ale domnului Hamos se lovesc de realitatea din teren unde acest criminal a fost lăsat de izbelişte şi din ale cărui idei primitive care i s-au năzărit, a ieşit o brambureală juridică care în mod firesc a eşuat în mod lamentabil. Astfel, nici acest aspect al ajutorării financiare a celor doi criminali de la Târgu Secuiesc de către această fundaţie maghiară nu a scăpat  de amprenta specific maghiară a dezinformării şi vorbelor în vânt rostite fără a avea o acoperire în realitate şi fără sorţi de izbândă. Pentru că acolo unde cauza nu este dreaptă nici măcar dolarii HHRF nu au sorţi reale de izbândă. În scrisoarea sa de mulţumire domnul Hamos nu uită să menţioneze încă odată că cei cinci ucigaşi sunt nişte ţapi ispăşitori şi  afirmă cu indolenţă şi nesimţire şi fără a avea dovezi în acest sens că tatăl meu i-a urât pe maghiari şi consideră acţiunile mele fireşti de a duce la îndeplinire sentinţa pronunţată de justiţie în cazul Agache ca fiind de "răzbunare".

Această fundaţie americană, cunoscută pentru implicarea în accentuarea unui curent antiromânesc de peste ocean, va trimite lunar ajutoare în medicamente şi alimente în cuantum de câte 1.500.000 de lei pe căciulă de criminal. Alegerea acestei soluţii se datorează în primul rând faptului că ucigaşul Reiner Anton este un beţiv notoriu care ar topi în câteva zile banii pe băutură, iar pentru  criminalul Héjja Dezideriu ajutorul în medicamente este necesar pentru că are o fractură. După calculele fundaţiei maghiare aceşti bani vor ajunge pentru o perioadă de 9 ani. Ajutorul este administrat şi distribuit pe plan local de către doi ziarişti maghiari. Astfel a fost acceptată solicitarea familiei Agache, adresată pe data de 05 martie 2003, ca Hungarian Human Rights Foundation să nu saboteze, prin această campanie propagandistică de strângere de bani pentru achitarea sentinţei pe latura civilă în cazul Agache, dreptul familiei Agache de a se adresa instanţelor competente din România şi Ungaria pentru a obţine şi a duce la îndeplinire executarea silită a celor cinci ucigaşi atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul Republicii Ungaria. Ar fi fost trist şi lipsit de etică şi morală ca ucigaşii tatălui meu să scape aşa de uşor de executarea sentinţei pe latura civilă, mai ales ca urmare a unei campanii propagandistice antiromâneşti, campanie în care ucigaşii colonelului Agache sunt prezentaţi ca fiind victime pe criterii etnice din partea justiţiei din România.


--------------------------------------------------------------------------------

Scrisoarea care a determinat fundaţia antiromânească Hungarian Human Rights Foundation să renunţe la implicarea în executarea sentinţei pe latura civilă.

Domnule László Hámos,

 

 Întrucât sunt parte implicată în executarea sentinţei pe latura civilă în cazul Agache vă rog să-mi permiteţi să-mi exprim şi eu punctul de vedere în legătură cu iniţiativa fundaţiei HHRF pe care o reprezentaţi în România şi vă solicit în mod respectuos să-mi respectaţi dreptul la opinie şi să transmiteţi şi fundaţiei pe care o reprezentaţi punctul de vedere principial al familiei Agache, ca după o analiză corectă să se ia deciziile corecte şi etice necesare.

Am citit cu stupoare faptul că fundaţia pe care o reprezentaţi doreşte să achite o sumă de 250.000.000 de lei în vederea exonerării celor cinci ucigaşi ai tatălui meu de consecinţele executării sentinţei pe latura civilă pe care justiţia română m-a abilitat să o duc la îndeplinire.

În preambul vă informez că daunele morale în cazul Agache nu mai sunt demult 250.000.000 lei (ele au fost 260.000.000 lei pe data de 26 martie 2001 iar în momentul de faţă, mai exact pe data de 31 ianuarie 2003 se cifrează la suma de 371.800.000 lei + cheltuielile de judecată din procesul cu criminalul Reiner la Târgu Secuiesc + cheltuielile privind procedura executării sentinţei pe latura civilă pentru cei trei criminali fugiţi în Ungaria.

Dar bineînţeles aici nu este importantă suma care de ce să nu recunosc nu reprezintă mare lucru (contravaloarea unui apartament în Braşov confort 2 într-un cartier aflat la periferie) ci faptul că familia Agache este ferm hotărâtă să ducă la îndeplinire sentinţa în cazul Agache, ca un omagiu pentru memoria tatălui meu, indiferent  de piedicile puse sau de timpul necesar acestui lucru.

Eu credeam că acum dacă criminalul Reiner a ieşit din închisoare forţele aflate în spatele celor cinci criminali se vor linişti şi nu vor mai apăsa atât pe pedala ultranaţionalismului şi pe încercări de a ieşi în evidenţă cu acţiuni pur propagandistice.

Nici nu se pune problema ca HHRF să plătească daunele morale aplicate de justiţia română în cazul Agache. Nici nu este necesar să se facă acest lucru deoarece criminalului Héjja i se reţine doar o treime din pensie atât timp cât se va acoperi suma integrală reactualizată la momentul acoperirii ultimului leu din sumă, sumă pe care deputatul UDMR Tamás Sándor i-o va restitui lunar.

Pentru criminalul Reiner nu există decât posibilitatea de a duce la final procesul privind locuinţa acestuia, procesul va dura foarte mult, cunoscându-l bine şi pe avocatul Ötvös. Şi cum ucigaşul Reiner nu are alte surse de venit şi va face şi apel şi recurs va dura cel puţin 2 ani.

Cât priveşte posibilitatea executării sentinţei civile pe teritoriul Ungariei în cazul celorlalţi trei criminali care au fugit şi această procedură se dovedeşte a fi  de lungă durată şi complicată.

Deci în general executarea sentinţei pe latura civilă este o operaţiune foarte dificilă şi de foarte lungă durată şi cu şanse minime de a fi dusă la îndeplinire.

Dacă HHRF vrea să-i ajute pe criminali să-i ajute personal pe fiecare din ei dar nu în contul sentinţei pe latura civilă ci ca „ajutor moral” cu sume de bani pentru nevoile personale sau cu alte tipuri de astfel de ajutoare (lemne, cârje, medicamente, hrană, tratamente şi servicii medicale în ţară şi în străinătate, excursii de refacere, etc.).

Ca atare vă prezint protestul nostru referitor la această acţiune pur propagandistică care încearcă să saboteze dreptul familiei Agache de a se adresa instanţelor competente din România şi Ungaria pentru a obţine şi a duce la îndeplinire executarea silită a celor cinci ucigaşi atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul Republicii Ungaria. Nu aveţi nici un drept ca să vă amestecaţi într-o problemă legală şi juridică în care nu sunteţi parte. Din partea noastră puteţi să le daţi sub formă de sprijin personal celor cinci ucigaşi sume de ordinul zecilor de mii de dolari pentru a le compensa aşa zisa suferinţă ce a rezultat ca urmare a uciderii cu bestialitate a tatălui meu. Şi UDMR-ul a avut o încercare de a strânge bani în sprijinul celor cinci ucigaşi, dar ca urmare a protestului familiei Agache, făcut public de presa locală, oamenii au înţeles că nu este etic şi moral ca pe spinarea lor ucigaşii să fie exoneraţi de procedura executării silite pe latura civilă şi astfel suma strânsă în judeţul Covasna este derizorie. Pe de altă parte aşa cum am amintit mai sus situaţia reală nu este atât de dramatică pe cât doriţi să o prezentaţi dumneavoastră.

Am urmărit de a lungul anilor cu foarte multă atenţie toate iniţiativele HHRF în ceea ce priveşte apărarea celor cinci ucigaşi ai tatălui meu dintre care le enumăr pe cele mai importante:

1. Memorandumul trimis primului Ministru Adrian Năstase de către domnul László Hámos pe data de 02 noiembrie 2001

2. Menţionarea cazului Agache de către domnul László Hámos în cadrul audierii ce a avut loc pe data de 17 aprilie 2002 la subcomisia pentru Europa din cadrul comisiei pentru Relaţii Internaţionale a Adunării Reprezentative  a S.U A. (Congresul American),

3. Întâlnirea la Bucureşti a domnului László Hámos pe data 19 aprilie 2002 cu primul ministru Adrian Năstase, unde a fost ridicat cazul lui Reiner Anton aflat la aceea dată în închisoare.

Toate aceste iniţiative ale HHRF nu au avut succesul scontat şi în opinia noastră au servit mai mult pentru a accentua un curent antiromânesc în slujba căreia se află şi Hungarian Human Rights Foundation.

Nu pot să închei fără a vă întreba ce a făcut şi ce face HHRF pentru cauza ucigaşilor care pe data de 21 decembrie 1989 au ucis 2 miliţieni la Cugir şi care ispăşesc pedepse de câte 13-14 ani închisoare, deci o situaţie similară ba chiar mult mai gravă decât ceea de la Târgu Secuiesc. La această întrebare retorică răspunsul este că nu a făcut nimic. Oare ei nu sunt victime ale aceluiaşi algoritm juridic căreia i-au căzut „victime” ucigaşii de la Târgu Secuiesc? Numai că ei sunt ucigaşi români şi pot să putrezească în închisoare în timp ce ucigaşii maghiari nu doar pentru că sunt maghiari.

Noi cei din familia Agache, care suntem adevăratele victime ale acelor atrocităţi din decembrie 1989 spunem răspicat că crima este crimă şi că ucigaşul este ucigaş indiferent de etnie. Etnie au doar extremiştii, propagandiştii de toate speţele şi din toate categoriile, care profită de acele evenimente pentru a-şi putea îndeplini scopurile josnice.

Sper că punctul nostru de vedere va fi luat în considerare şi marea dumneavoastră dărnicie va fi îndreptată doar către ucigaşii tatălui meu şi va avea numai caracter privat fără a interfera sau a împiedica vreun fel acţiunile justiţiare ale familiei Agache.

 

Codlea
 Agache Aurel Dionisie
 
05 martie 2003
 
 

--------------------------------------------------------------------------------

Pe data de 01 octombrie 2003, László Hámos preşedintele fundaţiei Hungarian Human Rights Foundation, în încercarea de a discredita statul român înainte de aderarea la NATO şi UE, a adresat un memoriu la Comisia pentru Securitate şi Cooperare în Europa - organizaţia din Washington, în care la punctul 4 aminteşte de cazul criminalilor de la Târgu Secuiesc şi de contribuţia lui Agache Aurel Dionisie, care în complicitate cu statul român prin procese juridice hărţuieşte "victimele". Pe lângă enunţarea vechilor ipoteze diversioniste şi dezinformative cu maiorul Agache înarmat care încearcă să înăbuşe "revoluţia", preşedintele HHRF deplânge soarta "victimelor" care nu au fost reabilitate. Acest punct patru din memoriul acestei organizaţii antiromâneşti continuă seria diversiunilor şi manipulărilor menite a discredita statul român şi reprezintă un reper important în ceea ce priveşte prezentarea deformată a cazului Agache în faţa organizaţiilor internaţionale.

Am dat o replică pe care o prezint în cele ce urmează.


--------------------------------------------------------------------------------

Tisztelt Hámos László úr

 

Mindenekelőtt megköszönném, hogy tiszteletben tartotta az Agache – család azon kérelmét, hogy az Ön által vezetett alapítvány ne avatkozzon bele a Agache-ügy civil vonalon kezdeményezett bírósági eljárásba.

Másodsorban, meglepetéssel olvastam el az önök weboldalán egy olyan anyagot (Statement of László Hámos, President Hungarian Human Rights Foundation at a Briefing on Romania: Moving Toward NATO and the EU before the Commission on Security and Cooperation in Europe - Wednesday, October 1, 2003), amely a személyi jogaimat nagyon erősen sérti.

A válaszadás jogán néhány kérdést tisztázni szeretnék.

Az Agache-ügyben elítéltek ,,szenvedése" fordítottan arányos azzal a szenvedéssel, ami az Agache családnak osztályrészül jutott.

Mi bizonyítékát adtuk megbocsátási szándékunknak még 2001-ben. Mindössze azt kértük, adják fel magukat önként a rendőrségen. Fogva tartásuk arra az időre szólt volna, amennyi idő alatt összeállítják a kegyelemhez szükséges iratcsomót. Felajánlottuk: amennyiben részletes beismerő vallomást tesznek, mi beleegyezésünket adjuk ahhoz, hogy kegyelemben részesüljenek, lemondunk az erkölcsi kártérítésről. Köztudott, a bestiák nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel.

Becsületbeli kötelességet teljesítek az apámmal szemben, olyan kötelességet, amelyet minden bizonnyal Ön is teljesítene, ha a szülőjét olyan körülmények között veszítette volna el, mint én.

Az Agache-ügynek van egy törvényes és egy erkölcsi oldala. Az előbbi a bűnösnek talált öt személyre kirótt ítélet végrehajtását, jelenti. Az strasbourgi bíróság döntése után beszélhetünk majd az ügy erkölcsi vetületéről.

Bemutatnám a belügyminisztérium statisztikáját is, amelynek tartalmából kilátszik, hogy az úgynevezett forradalmárok (tulajdonképpen a társadalom söpredékei) a belügyminisztérium 9 (kilenc) káderét lincselték meg: kettőt Kudzsirban, egyet Szebenben és hatot a Székelyföldön (plusz egy civilt). És ennek mindenütt lettek jogi következményei, és a kudzsiri gyilkosok most börtönben vannak, és nem áll senki mellettük, se politikai párt, se civil társadalom, sőt, a helyi román közvélemény mindenféleképpen támogatta a gyilkosok bebörtönzését.

E miatt tisztelettel megkérném, hogy az önök, által összeállítat propagandista anyagokkal, ne tájékoztassa félre a nemzetközi szervezeteket. Olyan téves információra utalok, amely szerint édesapám, Agache Aurel 1989. december 22-én, az ún. forradalom idején fel lett volna fegyverkezve és a „forradalmárok” elriasztatására, megfélemlítésére törekedett volna.

Ha nem hisz az én szavamban, akkor vegye fel a kapcsolatot a kézdivásárhelyi újságírókkal (pl. Iochom István – Háromszék, Bartos Loránt – Krónika).

Nem értek egyet avval, hogy Agache ezredes népharag áldozata lett. Apám felelőtlen, többségükben ittas személyek áldozata lett, akiknek sikerült felülkerekedniük a sokaságon, amely ez által közömbös, passzív résztvevőjévé vált egy gyilkosságnak. Jogos büntetés Agache meglincselése? Aki ezt hiszi, potyára nevezi magát embernek, s inkább az állatkertben lenne a helye.

Ugyanakkor a tudomására hozom, hogy az önök weboldalán közöltekkel ellentétben a gyilkos Reiner Antal nevetségessé teszi magát különböző bíróságokon, anélkül, hogy magyar ügyvédi képviseletben részesülne (amit a HHRF megígért), jelen pillanatban egy hivatalból – a román igazságszolgáltatást jóindulatából- kinevezett ügyvédnő védi érdekeit, megjegyzem: eléggé rosszul. 

Reményemet fejezem ki, hogy idejétmúlt információkkal nem fogja tovább a közvéleményt untatni, és más témát fog keresni, mert az Agache ügy igen bonyolult és áthaladja az ön képességét.

 

Agache Aurel Dionisie

2003. november 10


--------------------------------------------------------------------------------

 

 


 

 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel