Rechizitoriul în dosarul uciderii colonelului P.M. Agache Aurel
Proceduri juridice interne ale statului român - Urmărirea Penală

Rechizitoriul în dosarul uciderii colonelului P.M. Agache Aurel

 

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ

TRIBUNALUL COVASNA

dos. nr. 129/P/1990

 Confirm

Prim - Procuror adj.

Todor Petru

 

RECHIZITORIU

1997 decembrie 15

Procuror Kiss Alexandru de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna.

Având în vedere materialul de urmărire penală privind pe inculpaţii: FILIP ORBÁN DANIELA KAMILLA, PAIZS OCTAVIAN, HÉJJA DEZIDERIU precum şi pe învinuiţii REINER ANTON, KONRÁD IOAN, KANABÉ SÁNDOR - ISTVÁN.

EXPUN URMĂTOARELE

În fapt

       La aflarea veştii despre fuga soţilor Ceauşescu unii locuitori din oraşul Tg. Secuiesc , şi din comunele apropiate, s-au deplasat spre centrul oraşului, distrugând simbolurile puterii de atunci.

Astfel au fost sparte vitrinele librăriilor din centru, iar cărţile şi broşurile cu şi despre Ceauşescu au fost aruncate în stradă şi li s-a dat foc.

Mulţimea s-a îndreptat apoi spre Consiliul popular orăşenesc (primăria de azi) unde, după ce au pătruns în sediu, au aruncat documentele de partid pe ferestre, şi au agresat câteva persoane „non grata” cum ar fi pe fostul primar sau lucrătorul de miliţie care era de serviciu la intrarea în clădire.

A urmat apoi „asediul” clădirii fostei miliţii orăşeneşti, unde mulţimea, după ce a pătruns pe poarta care a cedat presiunii, a aruncat pe fereastră documente şi mobilier. Mai mulţi lucrători de miliţie au fost agresaţi de mulţime, după care unul câte unul părăseau sediul instituţiei, sediu la care în cele din urmă s-a şi dat foc.

Printre cei agresaţi în sediul miliţiei, s-a aflat şi maiorul Agache Aurel care încerca şi el să scape de furia mulţimii.

Ajungând în stradă, în faţa sediului miliţiei, victima a fost „luată în primire” de 2-3 persoane, rămase neidentificate, care i-au aplicat mai multe lovituri acestuia.

În vederea liniştirii spiritelor au intervenit, martorii Csesznék Olivér şi Kratochwil Lászlo, astfel că victima, a putut să scape, şi s-a îndreptat în fugă spre centru oraşului (a se vedea în acest sens declaraţiile martorilor Bandi Ioana fila 23-24; Vántsa Gyula fila 26 şi Csesznék Olivér  fila 28 verso).

Victima, ajungând în centru a fost lovit din nou lângă fântâna din parc după care a încercat să scape de mulţime refugiindu-se în farmacia din clădirea maternităţii. Şi din farmacie a fost scos, agresiunile fiind continuate în faţa clădirii.

Martorul Kele Mihai – medic ginecolog – văzând violenţele a cerut telefonic o salvare (fila 31).

 A şi apărut maşina salvării  adusă de numitul Bara Németh - Ludovic (fila 32-33, cei doi tineri Csessznék Olivér   şi Kratochwil  Lászlo au intervenit din nou, şi au urcat victima în autovehicul (fila 29).

Mulţimea a împiedicat plecarea maşinii astfel că victima a fost scoasă din salvare şi lovit din nou.

În declaraţiile martorilor Kozma Gizella (fila 50) şi Vardo Vilmos (fila 56) rezultă că persoanele care l-au scos pe victimă din salvare au fost inculpaţii  HÉJJA DEZIDERIU, PAIZS OCTAVIAN, împreună cu învinuitul Reiner Anton, care i-au şi aplicat mai multe lovituri acestuia.

Aceeaşi martori - Kozma Gizella şi Vardo Vilmos – cărora se alătură şi martorul Hosu Petru (fila 43-47) au remarcat „ferocitatea” cu care inculpata  Filip ORBÁN Daniela Kamilla îl lovea pe victimă, strigând „tu l-ai băgat pe tata la puşcărie” .

Văzând că agresiunea continuă, medicul Kele Mihail, solicită o nouă maşină a salvării, şi coboară împreună cu un alt medic – Kelemén András, cu care încearcă să pună victima în maşina sosită între timp. Nu reuşesc, deoarece sunt ameninţaţi , şi astfel cei doi medici renunţă şi se retrag.

Şi martora Măgurean Erzsébet, a intervenit în ambele cazuri, când au sosit maşinile salvării pentru al ajuta pe maiorul Agache Aurel, dar a fost împiedicată să o facă (fila 35).

De remarcat faptul că, inculpata Filip ORBÁN  Daniela Kamilla, l-a lovit pe victimă, inclusiv cu tocul de la cizma cu care era încălţată, după care sărea pe zona toracică a acestuia(fila 49-54).

Spre finalul agresiunii, a apărut şi intervenit martora Pinti Hilda Szilvia, care, după ce a „luat pulsul” victimei şi a constatat că încă trăieşte a solicitat celor din jur, ca ofiţerul să fie dus la spital.

Atunci a intervenit numitul Konrád Ioan, care l-a lovit pe victimă cu piciorul în zona gâtului şi în piept, după care a afirmat că „nu mai este nevoie să fie dus la spital pentru că este mort” ( fila 63 verso).

Ultimul agresor identificat este Kanabé Sándor – István, care s-a destăinuit martorului Elekes Csaba despre faptul că „şi el a bătut pe miliţianul din centru” (fila 58 verso).

Agresarea şi prezenţa inculpaţilor este certificată şi de martorul Duka Eugen, care în acele momente se întorcea din cursă şi traversa centrul oraşului  cu autovehiculul din dotare (fila 62).

Identificarea făptuitorilor s-a făcut pe baza recunoaşterii fotografiilor lor – de asistente la serviciul evidenţa populaţiei din cadrul Poliţiei Târgu Secuiesc (fila 52; 65 bis).

Victima Agache Aurel, în urma multiplelor leziuni suferite a decedat pe loc.

Din raportul de constatare medico - legală nr. 265/Aut/28.12 1989, rezultă că moartea acestuia a fost violentă, ea s-a datorat şocului traumatic şi hemoragic, ca urmare a unui politraumatism cranio - cerebral şi abdominal (fila 4).

Concluziile Laboratorului de medicină legală Covasna sunt confirmate de către Comisia de control şi avizare a actelor medico – legale Tg. Mureş (fila 5).

În drept

Fapta inculpaţilor FILIP ORBÁN DANIELA KAMILLA, PAIZS OCTAVIAN, HÉJJA DEZIDERIU şi a învinuiţilor REINER ANTON, KONRÁD IOAN, KANABÉ SÁNDOR-ISTVÁN, de a aplica multiple lovituri victimei Agache Aurel, care în final, toate la un loc au dus la moartea acestuia, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte prev. de art. 183 din C. pen.

Deşi făptuitorii nu au urmărit omorârea victimei, între loviturile aplicate şi rezultatul produs există o legătură cauzală, iar ei puteau şi trebuiau să prevadă posibilitatea survenirii acestui rezultat.

Latura civilă

Soţia victimei Agache Ileana , deşi a rămas cu 5 copii (fila 18-22) nu se constituie parte civilă în procesul penal. Ea solicită doar tragerea la răspundere penală şi condamnarea înfăptuitorilor (fila 17). (În timpul procesului familia Agache s-a constituit ca parte civilă-notă AAD)

Caracterizarea înfăptuitorilor

Inculpata FILIP ORBÁN DANIELA KAMILLA, este în vârstă de 31 ani, fără antecedente penale (fila 97-98).

După punerea ei în libertate, la expirarea termenului de 30 de zile de arest preventiv, inculpata a plecat temporar în Ungaria, de unde nu s-a mai înapoiat (fila 96).

În primele declaraţii date la 28.11. 1991 a recunoscut faptul că s-a aflat în centru oraşului şi că a aplicat două lovituri cu vârful cizmei, fiind oprită din „activitate” de tatăl ei (fila 74-77).

La interogatoriul din 29.11.1991, inculpata revine şi arată că a fost împreună cu tatăl ei  în zona incidentului, dar ea nu l-a lovit pe ofiţer (fila 78-83).

Prezenţa inculpatei şi participarea la actele de violenţă asupra maiorului Agache Aurel sunt dovedite de martorii Hosu Petru (fila 43-47) care precizează că aceasta a sărit cu picioarele pe abdomenul şi toracele victimei şi l-a lovit cu piciorul, iar martorii Vardo Vilmos (fila 53-57) şi Kozma Gizella (fila 49-51) arată că inculpata s-a descălţat şi cu tocul cizmei ce era din fier a aplicat mai multe lovituri maiorului, în regiunea capului şi abdomen împrejurare confirmată şi de martorul Duka Eugen (fila 60-62).

Inculpatul PAIZS OCTAVIAN este în vârstă de 63 de ani, fără antecedente penale (fila 140 - 142).

 Arată că a fost la locul agresiunii, dar nu recunoaşte  săvârşirea faptelor (fila 119-129).

Afirmaţiile inculpatului sunt combătute prin declaraţiile martorilor ORBÁN Andrei Alexandru (fila 36-38) Vardo Vilmos  fila 53-57) şi Kozma Gizella (fila 49-51) care arată că, el era cel care nu a lăsat şoferul salvării să ducă pe maior la spital, şi împreună cu inculpatul HÉJJA Dezideriu l-au tras din maşină pe maior, şi au continuat să-l lovească.

Inculpatul HÉJJA DEZIDERIU este în vârstă de 51 de ani. A suferit o condamnare de un an închisoare a cărui executare a fost suspendată, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 37 alin.1 din D328/1966, prin sentinţa penală nr.138/1991 (fila 116-117).

Este singurul dintre făptuitori care recunoaşte că a participat la agresiune şi că având în mână o coadă de steag l-a lovit de 5-6 ori în regiunea abdominală pe victimă, iar împreună cu inculpatul Paizs Octavian nu a lăsat şoferul salvării să-l ducă la spital, fiind dat jos din maşină şi lovit în continuare (fila 99-105).

Martorii Hosu Petre (fila 43-47), Vardo Vilmos (fila 53-57) şi Kozma Gizella (fila 49-51) confirmă aceste împrejurări.

Învinuitul REINER ANTON în vârstă de 49 de ani, fără antecedente penale (fila 146).

Recunoaşte că a participat la evenimente şi că a fost prezent în centru oraşului, dar nu recunoaşte participarea la agresarea victimei. Arată doar, că intrând în sediul Consiliului  popular „i-a dat două palme primarului de atunci Becsek” (fila 144-145).

Participarea învinuitului la agresarea victimei se probează cu depoziţiile martorilor Vardo Vilmos (fila 53-57) şi Kozma Gizella (fila 49-51).

Învinuitul KONRÁD IOAN este în vârstă de 30 de ani, este plecat în Ungaria, şi dat în urmărire generală prin adresa 5518/1992 a IPJ Covasna (fila 70-71).

Din investigaţiile făcute, rezultă că acesta „participă la antrenamente de karate” şi este „cunoscut ca fiind  mare consumator de alcool” (fila 78).

Vinovăţia acestuia este probată prin declaraţiile martorei Pinti Hilda Szilvia (fila 63).

Făptuitorul nu a putut fi audiat, deoarece a părăsit ţara, tatăl acestuia Konrád Ioan sen. confirmă şi el, prezenţa lor în centrul oraşului (fila 64-65).

Învinuitul KANABE SÁNDOR-ISTVÁN nu a putut fi audiat, deoarece la data de 05.08 1990, în urma unui accident de circulaţie a decedat (fila 68).

Participarea acestuia la agresarea victimei se probează prin declaraţia martorului Elekes Csaba,căruia i-a povestit că şi el „a bătut pe miliţianul din centru” (fila 58-59).

Faţă de învinuit urmează a se dispune încetarea urmăririi penale.

În cauză acţiunea penală a fost pusă în mişcare faţă de inculpaţii Filip ORBÁN Daniela - Kamilla, Paizs Octavian şi HÉJJA Dezideriu, urmează a fi pusă în mişcare faţă de învinuiţii Konrád Ioan şi Reiner Anton, şi se va dispune încetarea urmăririi penale faţă de învinuitul Kanabé Sándor István. 

Văzând şi prevederile art. 262 pct. 1 lit. a şi b din C. pr. pen. precum şi art. 254 din C. pr. pen.; art. 242  comb. cu art.10 lit.g din C. pr. pen.

DISPUN

1.                 Trimiterea în judecată a inculpaţilor

FILIP ORBÁN DANIELA KAMILLA fiica  lui Andrei – Alexandru şi Elena, născută la 28.01.1966 în Târgu Secuiesc, studii fac. De litere Iaşi, căsătorită, fără antecedente penale cu ultimul domiciliu din ţară, la Tg. Secuiesc, str. Curtea 16 nr.3 jud. Covasna, posesor B.I: seria D.S. nr. 530061 elib. de poliţia Iaşi pt. infracţiunea prevăzută. de art. 183 din C. pen., 75 lit.a C. pen.

PAIZS OCTAVIAN – fiul lui  Francisc şi Elisabeta, născut la 2.10.1934 în Tg. Secuiesc,  frizer, căsătorit, fără antecedente penale, domiciliat în Târgu Secuiesc, str. Ady Endre nr. 47 jud. Covasna, posesor B.I. seria DE nr. 447136 elib. de Poliţia Tg. Secuiesc. pentru  infracţiunea prev. de art. 26 comb. cu art. 183 din C. pen., 75 lit.a C. pen.

HÉJJA DEZIDERIU IULIU fiul lui Dezideriu şi Emilia, născut  la 23.08.1946 în Tg. Secuiesc, studii 11 clase, şef unitate în cadrul I.C.S. Tg. Secuiesc, căsătorit, fără antecedente penale, căsătorit, fără antecedente penale (?- are antecedente penale-nota AAD), domiciliat  în Tg. Secuiesc, str. Grădiniţei nr.1, sc. B , ap. 19 jud. Covasna, posesor B.I. seria BC nr. 472335 elib. de Poliţia Tg. Secuiesc pt. infracţiunea prev. de art.183 C.pen., 75 lit.a C.pen.

2.       Punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor:

REINER ANTON fiul lui Anton şi Ana născut la 22.12.1948 în Slănic Moldova jud. Bacău, studii 7 clase, şomer, divorţat, 2 copii dintre care 1 minor, fără antecedente penale, domiciliat în Tg. Secuiesc, str. Margaretei nr. 5, bl. 10 sc. B et. 1 ap.4 cu reşedinţa în satul Estelnic nr. 82, posesor B. I.  seria  D.V.  nr. 479798 elib. de Poliţia Tg. Secuiesc pt. infracţiunea prev. de art.183 C.pen.

KONRÁD IOAN fiul lui Ioan şi Beata născut  la 24. 07. 1967 în Tg. Secuiesc, cu ultimul domiciliu în Tg. Secuiesc str. Fabricii nr. 18 bl. 43 sc. C et. 4 ap. 10, posesor B.I. seria D.E. nr. 862495 elib. de Poliţia Tg. Secuiesc pt. infracţiunea prev. de art.183 C.pen.

3. Încetarea urmăririi penale faţă de învinuitul

KANABÉ SÁNDOR – ISTVÁN  fiul lui Andrei – Richard şi Maria , născut la Tg. Secuiesc în 25.01.1966 cu ultimul domiciliu în Tg. Secuiesc str. Dozsa Gyorgy nr.43 jud. Covasna pt. săvârşirea infracţiunii prev. de art.183 din C. pen. 

Împotriva inculpaţilor Filip ORBÁN Daniela Kamilla, Paizs Octavian şi HÉJJA Dezideriu  s-a luat măsura reţinerii şi arestării preventive din data  de 28.11.1991 şi până la data de 29.12.1991.

Conform art. 264 C. pr. pen., dosarul se înaintează la Tribunalul Covasna, urmând a fi citaţi:

- inculpaţii: FILIP ORBÁN DANIELA KAMILLA – Tg. Secuiesc, str. Curtea 16 nr.3 (fila 74 – 83)

PAIZS OCTAVIAN – Târgu Secuiesc, str. Ady Endre nr. 47 (fila 119 – 129).

 HÉJJA DEZIDERIU IULIU – Tg. Secuiesc, str. Grădiniţei nr.1, sc. B , ap. 19 (fila 99–105)

REINER ANTON – satul Estelnic nr. 82(fila 144–145)

KONRÁD IOAN  – Tg. Secuiesc str. Fabricii nr. 18 bl. 43 sc. C et. 4 ap. 10.

Martorii:  ORBÁN ANDREI ALEXANDRU – Tg. Secuiesc str. Curtea  16 nr. 3 (fila 36–38)

LOTE LUDOVIC – Tg. Secuiesc, str. Curtea 19 nr.1 (fila 41–42)

HOSU PETRU – Cernavodă, str. Panait Cernat nr. E6 ap.11 jud. Constanţa

 VARDO VILMOS şi GIZELLA – Tg. Secuiesc str. Curtea 4 nr. 7 (fila 53–57 şi 49–51)

DUKA EUGENIU – com. Breţcu nr. 481 (fila 60–62)

 PINTI HILDA SZILVIA – Tg. Secuiesc, str. Stadionului nr. bl. 9, sc. F, ap. 16 (fila 63)

          Partea vătămată: AGACHE ILEANA – Codlea, str. Nouă nr. 99 jud. Braşov (fila 17)

Alte date suplimentare conform art. 263 şi 260 C. pr. pen. se stabilesc cheltuieli de judecată în sumă de 1.000.000 de lei câte 200. 000 de lei pentru fiecare inculpat.

     

PROCUROR

KISS ALEXANDRU


 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel