În cadrul dosarului 37089/3/2009 (1142/2011), la data de 13 septembrie 2011 a avut loc al patrulea termen la Curtea de Apel București, Secția a II penală în procedura de revizuire inițiată de Paizs Ferenc, fiul ucigașului Paizs Octavian
Procedurile juridice interne grup Târgu Secuiesc - Revizuire-apel la Curtea de Apel București

 

Număr unic dosar: 37089/3/2009 (1142/2011)

(Număr în format vechi)

Înregistrat în data de: 23.03.2011

Obiect dosar: lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte (art. 183 C.p.) REVIZUIRE

Materia juridică: Penal

Stadiu procesual: Apel

Părţi: Paizs Ferenc: Apelant

Paizs Majos Margit: Apelant

Papp Eniko: Apelant

FILIP ORBAN DANIELA KAMILLA: Intimat

REINER ANTON: Intimat

HEJJA DEZIDERIU IULIU: Intimat

KONRAD IOAN: Intimat

AGACHE ILEANA: Intimat

AGACHE AUREL DIONISIE: Intimat

DEPNER (fostă AGACHE) ILEANA: Intimat

AGACHE IOAN: Intimat

AGACHE ANDREI OVIDIU: Intimat

ORBAN ANDREI ALEXANDRU: Martor

LOTE LUDOVIC: Martor

PINTI HILDA SZILVIA: Martor

HOSU PETRU: Martor

DUKA EUGENIU: Martor

Vardo Vilmos: Martor

Vardo Gizella: Martor

Kato Veronka: Martor propus de revizuenți

Lenard Attila: Martor propus de revizuenți

Finta Attila: Martor propus de revizuenți

După cum se știe, în ședință publică, la data de 15 februarie 2011, în cadrul dosarului 37089/3/2009, Tribunalul Municipiului București, Secția II Penală a pronunțat sentința penală nr. 124/15.02.2001 în cererea de revizuire făcută de Paizs Ferenc, în calitate de  fiu al defunctului revizuent inculpat Paizs Octavian.
 
Tribunalul București a admis cererea de revizuire a revizuentului inculpat Paizs Octavian și rejudecând cauza a constatat vinovăția acestuia, încetarea acțiunii penale și obligarea succesorilor la plata unor daune morale simbolice.

Ulterior instanța de judecată a înregistrat nu mai puțin decât 3 apeluri în cauză, la 23, 24 și 25 februarie 2011 astfel că procedura va continua la Curtea de Apel Bucureşti

Potrivit art. 378, alin. 1, din Codul de Procedură penală, obiectul judecăţii de apel constă în verificarea hotărârii atacate în baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei, precum şi a oricăror probe noi, administrate în faţa instanţei de apel.

Apelul declanşează, practic, o nouă judecată în fond a cauzei, astfel că instanţa de apel are obligaţia să efectueze un control judiciar asupra hotărârii atacate, cu privire la toate aspectele de fond, de fapt şi de drept, şi adiacente.

La acest al patrulea termen venerabilul avocat Kincses a fost substituit de avocatul Manta Victor Paul care a cerut completului de judecată dosarul la amânare. Au fost prezenți revizuientul Paizs Ferenc însoțit de soție și Agache Aurel Dionisie reprezentantul părților civile.

Avocatul Manta a prezentat instanței de judecată o declarație dată în fața notarului de către martorul Lenard Attila Istvan, martor propus de către revizuienți. În această declarație martorul spune că nu a participat la evenimentele din centrul orașului Târgu Secuiesc. Totodată avocatul Manta Victor Paul a depus o adeverință medicală care atestă starea gravă a sănătății acestui martor. Avocatul Manta a solicitat completului de judecată înlocuirea acestui martor cu alt martor, Finta Attila, care a fost șofer pe una din salvările aflate în centrul orașului Târgu Secuiesc în timpul linșajului barbar ar victimei Agache Aurel. Așa se sfârșește ”fâsul juridic” a propunerii acelui martor bătrân și grav bolnav, care nici măcar nu a fost prezent la locul uciderii victimei Agache Aurel.Agache Aurel Dionisie, reprezentantul părților civile nu s-a opus audierii acestui martor, cu atât mai mult cu cât există unele elemente care pot duce la lămurirea cu această ocazie a situației acestui martor, dat fiind participarea sa directă la evenimente. Am solicitat totodată introducerea în cauză și a soției victimei Agache Aurel.

Completul de judecată a pus în discuție și citarea martorilor din dosar, lucru la care evident au achiesat toate părțile din proces. Am făcut mențiunea că martorii Orban Alexandru și Vardo Vilmos sunt decedați și că eventual ar fi util un extras după actul de deces al acestuia din urmă.

Completul de judecată a admis înlocuirea martorului Lenard Attila cu martorul Finta Attila și a dispus citarea martorilor din dosar și citarea cu mandat de aducere a martorilor Duka Eugen și Kato Veronka, care deși au luat la cunoștință în mod personal de citarea lor în fața instanței totuși nu s-au prezentat. Totodată a dispus citarea martorului Hosu Petru la ultima sa adresă din Târgu Secuiesc: Str.Nicolae Bălcescu nr.3, bl.1, sc. B, et.3, ap.14, jud. Covasna (se pare că ultima mea vizită la Târgu Secuiesc, unde am căutat adresa la care era citat martorul Hosu Petru (pe str. Stadionului) a fost de bun augur, poliția din Târgu Secuiesc catadicsind până la urmă să actualizeze numele străzii unde a stat până în 2006 acest martor. Dat fiind această situație am cerut instanței citarea cu mandat de aducere și a acestui martor pentru a se vedea dacă se mai pot obține noi informații cu privire la locația unde ar putea fi acest martor în prezent.

Instanța a mai cerut revizuenților să depună inscrisurile pe care s-au angajat să le depună cu privire la non existența unei proceduri succesorale în Ungaria în ceea ce privește pe fiica ucigașului Paizs Octavian.

Instanța a admis și introducerea soției victimei Agache Aurel în această cauză. Se pare că la acest al patrulea termen instanța de judecată va reuși ”performanța” de a introduce în cauză toate părțile și de a cita ( măcar formal) toți martorii.

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 11 octombrie 2011.

 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel